Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция прахосва милиарди евро за дефектни военни подводници

17 Март 2010 / 21:03:34  Виктория Миндова
1378 прочитания

17 милиона евро струва на държавата поддръжката на нефункциониращата корабостроителница Скараманга от началото на ноември 2009 до момента. За съжаление тази сума изглежда капка в морето пред изгубените безвъзвратно почти три милиарда евро, които гръцката държава е платила на немската компания ΤhyssenΚrupp за изграждането на четири нови подводници тип-214 и реконструирането и обновяването на още три стари подводници тип-209. Нито една от подводниците не е била завършена и предадена коректно, а подводницата „Папаниколис” 214  даже е била произведена с фабричен дефект. Дефектният плавателен съд е бил поправен и по данни на Министерството на отбраната ще бъде продаден на трета страна на цена около 500 милиона евро. Ако не се намери купувач подводницата ще остане собственост на гръцкия военен флот само след удостоверяване на годността му от немската комисия по сертификация на плавателните съдове.

След оттеглянето на ΤhyssenΚrupp, корабостроителницата намери нов кандидат-стопанин арабската Abu Dabi Mar. Евагелос Венизелос министър на отбраната заяви на среща с журналисти, че с новият договор за концесия арабското дружество ще придобие 75% от акциите на корабостроителницата, но правителството ще запази правото на вето върху всяко решение, което взема управителния съвет на компанията. Тази клауза не е била включена в договора за експлоатация със стария концесионер ΤhyssenΚrupp, което според министъра е било грешка от страна на предишното правителство. С влизането в сила на условията по новия договор в корабостроителницата Скараманга ще се изработват и ремонтират изключително и само плавателни съдове за военни цели. Обещанието на министъра на отбраната Венизелос е за строг контрол върху дейността на изпълнителя и санкции в случай на нарушение или неизпълнение на задълженията по договора. Abu Dabi Mar ще може да влезе във владение до август тази година, когато договорът за концесия ще е придобие окончателна форма. Пресконференцията бе свикана специално, за да хвърли светлина върху процеса и условията на приватизиране на корабостроителницата Скараманга, като министърът официално обяви, че независимо от трудностите няма да има съкращения на персонала.

 

Категории: Скараманга Военни подводнициПазариИкономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus