Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция подкрепя Московиси за европейски финансов комисар

27 Август 2014 / 17:08:29  GRReporter
689 прочитания

Бившият финансов министър на Франция Пиер Московиси бе приет днес в Атина от гръцкия премиер Андонис Самарас. По време на срещата двамата са обсъдили състоянието на гръцката икономика и открития въпрос относно разсрочването на огромния държавен дълг.

Самарас е представил пред Московиси всички приоритети на кабинета си за бъдещето на икономиката на страната, както и предложенията за действия, които според него ще доведат до икономически ръст.

Бившият министър на финансите на Франция е един от основните претенденти за поста на комисар по финансовите въпроси в новата Европейска комисия. Според източници Атина подкрепя неговата кандидатура за поста, който до скоро се заемаше от Оли Рен.

Гърция продължава да лобира в полза на кандидатурата на своя представител в Европейската комисия Димитрис Аврамопулос за поста на еврокомисар по миграцията. Анализатори обаче смятат, че ресорът едва ли ще му бъде поверен. Те се позовават на източници от Брюксел, според които „той не може да бъде даден на страната, в която се намира проблемът”.

В същото време досегашният гръцки еврокомисар Мария Даманаки организира в Атина последната си пресконференция на тази длъжност заедно с министъра на риболова на Фарьорските острови Якоб Вестергаард.

Темата на преконференцията е подписването на споразумение за риболова в Северния Атлантически океан и премахването на търговското ембарго, което бе наложено на островите през август миналата година. По-конкретно, Европейският съюз бе наложил ембарго на вноса на скумрия и херинга, уловени в териториалните води на Фарьорксите острови или от съдове, плаващи под техния флаг. Според Брюксел там риболовците ловели прекалено много риба и унищожавали запасите от атлантическо – скандинавска херинга и скумрия.

Но дори и след края на мандата си Даманаки ще продължи да работи в същата област, тъй като вече стана ясно, че веднага след Брюксел ще замине за Лондон, където ще оглави Международния институт за морето и морските видове. 

Категории: Политика Пиер Московиси Андонис Самарас Европейска комисия еврокомисар по финансовите въпроси Димитрис Аврамопулос Мария Даманаки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus