Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция оттегли две скулптури от гостуваща в Катар изложба за Олимпийските игри

24 Април 2013 / 10:04:47  GRReporter
2772 прочитания

Гръцкото министерство на културата оттегли две древногръцки скулптури от изложбата на тема “Олимпийските игри: Минало – настояще”, която гостува в Катар. Причината за това бе намерението на катарците да покрият голите фигури с черни наметала, подобни на чадорите, които носят жените в арабското емирство.

Изложбата бе открита на 28 март в музея на Олимпийските игри и спортове в Доха. Две от мраморните скулптури – на Курос (млад мъж – б.а.) от светилището на Аполон Птоос в област Виотия и на млад атлет от Елевсина са голи. Изложените на показ полови органи били счетени за поругаване на строгите порядки в емирството. Основният аргумент бил, че те ще се гледат и от жени. Така организаторите на изложбата в Катар решили да предложат няколко варианта за решаването на този проблем на гръцките археолози, които придружавали експонатите.

Първото предложение, което археолозите отхвърлили доста бързо, най-вече заради комичния му характер бил чадорът. Вторият вариант бил скулптурите да бъдат скрити зад параван. Той бил преценен за по-удачен и бил приложен веднага. В това състояние намерил двете скулптури заместник-министърът на културата Костас Дзаварас и затова наредил те да бъдат върнати обратно в Гърция.

На 19 април двете фигури бяха върнати в Атина и вече са поставени на местата си в Националния археологически музей.

Заслужава да се отбележи, че в Катар се излагат над 600 древни паметници, повечето от които са гръцки. Западните общества са привикнали към излагането на голи тела, особено когато става дума за художествени произведения. В Близкия изток очевидно нравите са много по-консервативни и е нормално те да бъдат спазвани от посетителите.

Не е ясно какво е било съдържанието на преговорите между Гърция и Катар, но във всички случаи правилното решение е било двете скулптури да бъдат оттеглени веднага и да не бъде позволено да бъдат представени по унизителен начин, казват коментатори.

Самата изложба е съставена от две части, като втората е посветена на съвременните Олимпийски игри. Преди да заминат за Доха древните експонати бяха представени в музея Мартин-Групиус-Бау в Берлин, където пожъна голям успех. След това представяне германският печат разкритикува позицията на Катар затова, че ги представя по един нереален и идиличен начин.

Заслужава да се отбележи, че столицата на Катар – Доха е сред градовете – кандидати за провеждането на летните Олимпийски игри през 2020.   

Категории: Актуално Олимпийски игри изложба Доха голи статуи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus