Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция остава между страните с най-висок дефицит в Европа

22 Октомври 2012 / 20:10:19  GRReporter
1447 прочитания

Европейската статистическа служба Eurostat обяви тази седмица, че бюджетният дефицит на Гърция за 2011 е 9,4% от БВП. Разликата между приходите и разходите в края на миналата година е достигнала -19,7 милиарда евро, а външният дълг е бил 355,7 милиарда евро или 170,6% от БВП. На 24-25 септември тази година европейските статистици дойдоха в Атина да ревизират данните на местната статистическа служба. Резултатите показаха 0,3% разлика в отчетеното за дефицита от Гръцката национална статистическа служба.

Общо за 17-те страни от еврозоната дефицитът е спаднал на 4,1% от БВП през 2011 от 6,2% от БВП през 2010. Страните с най-нисък дефицит са Люксембург (-0,3%), Финландия (-0,6%), Германия (-0,8%). Страните от ЕС, които отбелязват първични бюджетни излишъци са Естония (+1,1%), Унгария (+4,3%) и Швеция (+0,4%). Гърция със 9,4% от БВП, Испания също с 9,4% от БВП и Ирландия с 13,4% от БВП остават страните с най-висок бюджетен дефицит между държавите от Европейския съюз.

Публичният дълг на страните от валутния съюз за миналата година е достигнал 87,3% от БВП, а за 27-те страни от Европейския съюз той е на нива от 82,5%. С най-ниски публични задължения е Естония с 6,1% от БВП и България с 16,3% от БВП. Външният дълг на Гърция остава най-голям между страните от Европейския съюз, следват тези на Италия с 120,7% от БВП и на Португалия с 108,1% от БВП.

Междувременно в Атина продължава борбата за следващия помощен транш от международните институционални кредитори. “Ако не получим парите до средата на ноември, ще гладуват хора”, заяви пред икономическата комисия на парламента финансовият министър Янис Стурнарас. Той настоява, че коалиционното правителство трябва да вземе бързи решения за крайния пакет от фискални мерки.

Трите партии в управлението на страната все още имат някои различия главно в промяната на трудово-правните отношения в частния сектор, съкращенията в държавната администрация и намалението на пенсиите. Във вторник следобед лидерите на партиите в коалиционното управление от Нова Демокрация, ПАСОК и Демократичната левица ще се съберат на съвещание. Целта е да се намери формула, с която мерките да се приемат с максимално мнозинство.

Според последния план на гръцкото правителство тази седмица трябва да се договори крайния вариант на фискалната консолидация за следващите две години. С него ще приключи този кръг от преговори с кредиторите от Международния валутен фонд, Европейската комисия и Европейската централна банка и надзорната тройка ще изготви доклада си за състоянието на гръцката икономика.

Следващата седмица в Атина трябва да влезе в парламента проектобюджета за 2013 и да бъде гласуван възможно най-бързо. Той ще включва около девет милиарда евро бюджетни съкращения и около 2,5 милиарда евро допълнителни приходи главно от преструктуриране на данъчното облагане на недвижимите имоти. Крайната цел е Гърция и надзорниците да са завършили всички подготвителни процеси до десет дни, така че на следващата планирана среща на финансовите министри от еврозоната на 12 ноември, Гърция да получи зелена светлина за изплащането на закъснелия летен транш от 31,5 милиарда евро.

Според гръцки финансови анализатори на срещата през ноември има шанс да се отпуснат и петте милиарда евро, които бяха предвидени да бъдат изплатени на Гърция през септември 2012. След това остава декемврийски транш от 8,3 милиарда евро, за който ще има отделна проверка на кредиторите и друго събрание на Юрогруп.

Категории: Икономика дефицит тройка транш финансова помощ Гърция криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus