Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция осъмна с ново правителство

07 Септември 2010 / 07:09:07  GRReporter
1140 прочитания

Малко отстранени министри, много нови лица най-вече на ниво заместник-министри, връщане на Министерството на търговския флот и по-големи отговорности за министерствата на вътрешните работи и развитието са основните характеристики на правителствените промени, които бяха обявени в 1,30 часа след полунощ. Така завърши трилърът с ремонта на кабинета на Георгиос Папандреу, който занимаваше публичното пространство в Гърция в последните дни.

    Единственият категорично отстранен от правителството е бившата министърка на аграрното развитие Катерина Бадцели, чието място се заема от класическия кадър на ПАСОК, учествал в не едно и две правителства Костас Скандалидис. Както GRReporter вече писа, бившият министър за защитата на гражданите Михалис Хрисохоидис поема Министерството на развитието и конкурентноспособността. Бившият министър на заетостта и социалната политика Андреас Ловердос поема Министерството на здравеопазването - ресор, в който тройката от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд настоява за кардинални промени. Предшественичката му Марилиза Ксеноянакопулу е преместена в Министерството на външните работи и ще отговаря по европейските въпроси. Досегашният първи заместник министър на външните работи Димитрис Друцас е вече титуляр в дипломатическото ведомство.
    Досегашната министърка на икономиката, развитието и търговския флот Лука Кацели поема Министерството на заетостта и социалната политика. Търговският флот заедно с островната политика и риболовът се оформят в самостоятелно ведомство, което се поема от Янис Диамантидис. Министерството за защитата на гражданите ще се ръководи от друг стар кадър на ПАСОК - Христос Папуцис.
    Непокътнати запазват постовете си министърът на финансите Георгиос Папаконстантину, което се очакваше, министърът на образованието Ана Диамантопулу, министърът на туризма и културата Павлос Геруланос, за който имаше силни съмнения, че ще остане в ремонтирания кабинет, на отбраната Евангелос Венизелос, министърът на вътрешните работи Янис Ранкузис, който поема и задачата да координира усилията на колегите си, министърът на правосъдието Харис Кастанидис, министърът на околната среда Тина Бирбили, чието запазване в екипа също беше проблематично поради конфликт с Папандреу, министърът на транспорта и инфраструктурата Димитрис Репас.
    Отговорностите си запазват и вицепремиерът Теодорос Пангалос и  правителственият говорител Георгиос Петалотис.
    Общо новото правителство на Георгиос Папандреу има 48 членове, досегашното имаше 37. От тях 16 са министри, досега министрите бяха 15, 7 са първи заместник-министри, досега те бяха само двама и има 24 заместник-министри, досега те бяха 19.
    С други думи повикът за съкращения в държавния сектор поне на ниво министерски съвет е разбран точно обратното.

Категории: ремонт на кабинета ново правителствоПолитика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus