Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция официално призна, че вече не може да обслужва дълговете си сама

23 Април 2010 / 12:04:23  GRReporter
1066 прочитания

Министър-председателят Георгиос Папандреу избра малкото островче Кастелоризо от архипелага на Додеканезите, за да обяви новината, която веднага оглави световните емисии. Гръцката икономика вече не може сама да обслужва дълговете си и официално поиска задействането на европейския механизъм за финансова подкрепа. “Наредих на финансовия министър официално да се обърне към Европейската комисия и да поиска задействането на механизма”, обяви тържествено Папандреу в телевизионно обръщение от малкото живописно пристанище на Кастелоризо. Междувременно стана ясно, че в следващите минути и финансовият министър Георгиос Папаконстантину събира журналисти, за да ги информира официално за последните събития.

Премиерът сравни Гърция с "кораб, готов да потъне", с държава без достойнство и авторитет дори и пред приятелите и партньорите й. "Това бе наследството ни от предишното правителство", не пропусна да подчертае Папандреу. Той припомни, че екипът му още от първия работен ден е запретнал ръкави и е започнал необходимите реформи. Като особен свой успех той изтъкна постигнатото споразумение за европейска финансова помощ за Гърция, което определи като "невиждано за европейската история". "Въпреки усилените реформи пазарите не ни повярваха и продължиха спекулантския натиск срещу нас, срещу еврото и срещу еврозоната като цяло. Започнаха да ни заемат пари при още по-високи лихви. Ние няма да позволим това и по тази причина искаме да се задейства европейският механизъм за финансова подкрепа", заяви гръцкият министър-председател.

В телевизионното си обръщение Георгиос Папандреу обеща, че със задействането на механизма правителството ще може да се съсредоточи върху основната си работа, която е реформирането на гръцката икономика и на държавата като цяло. "Нашата крайна цел е да освободим страната от всякакъв вид надзор, контрол и опекунство. Сигурен съм, че ще успеем", тържествено завърши той.

Публична тайна е, че правителството на ПАСОК искрено искаше да изчака местните избори в Германия на 9 май, за да поиска задействането на механизма. След като обаче вчера Eurostat обяви истинския размер на гръцкия държавен дефицит, агенцията Moody's понижи кредитния рейтинг на страната, а spread-показателят достигна 600 базисни пункта екипът на Папандреу разбра, че повече не може да се отлага неизбежното. И днес решителната стъпка бе направена. В близките часове финансовият министър Георгиос Папаконстантину ще информира Европейската централна банка, Международния валутен фонд и Eurogroup за решението на гръцкото правителство.

Първите информации говорят за положителен отклик на пазарите на решението на Гърция да поиска финансова помощ от Европейския съюз и МВФ. За момента индексът на атинската борса бележи скок от 4,31 на сто в сравнение с вчерашния тежък ден. Spread-показателят до момента пада със 60 базови пункта, подобрени стойности се наблюдават и при cds застраховките.

Не такива са обаче реакциите на хората и политиците в Гърция, които се опасяват, че участието на Международния валутен фонд в плана за спасение на икономиката на страната ще донесе много лишения за гръцкия народ. В момента в Атина се намира мисия на Фонда, която преговаря с финансовите институции на страната и настоява за още по-драстично намаляване на заплатите и пенсиите в държавния сектор и за рязко съкращаване на броя на работещите в него. Пратениците на МВФ искат и по-строг контрол върху данъчните власти, за да стане работата им по-ефективна. На масата на преговорите е и предложението за премахването на рамковите трудови договори и за по-гъвкъв пазар на труда в частния сектор. 

Международните анализатори обаче са категорични, че правителството на Георгиос Папандреу просто нямаше друг изход освен да поиска активирането на спасителния план на Европейския съюз и МВФ. Външният дълг на страната се оценява около 300 милиарда евро и закъсалата икономика няма сили да го обслужва сама. Само на 19 май Гърция трябва да осребри държавни облигации с изтичащ падеж на стойност 11,3 милиарда евро. Механизмът за европейска помощ ще й осигури около 45 милиарда евро за три години, чието плащане ще бъде контролирано от Международния валутен фонд в съответствие с успеха на реформите в Гърция.

Категории: Гърция европейска финансова помощ МВФ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus