Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция официално поиска първите 20 милиарда от МВФ и ЕС

11 Май 2010 / 13:05:32  GRReporter
2172 прочитания

Гръцкото правителство официално поиска от Международния валутен фонд и от Европейската централна банка да й приведат първия транш от 20 милиарда евро. 14,4 милиарда ще дойдат от страните от еврозоната, а останалите 5,5 милиарда - от МВФ. Фондът ще приведе първите 3 милиарда евро още утре, сряда, 12 май, с лихва 1,3%, а след това и останалите 2,5 милиарда, които ще бъдат с лихва 3,30 на сто. Заемът от страните от еврозоната ще са с лихва 3,6 на сто. Така за 5 години общата лихва, която ще плати гръцката държава за първите 20 милиарда евро е  3,2 милиарда евро.
    Според сключеното споразумение с МВФ и ЕС в рамките на 2010 година Гърция ще получи от двете организации общо 40 милиарда евро при спазването на строга програма и след отчитането на напредъка по тази програма. 30 милиарда ще дойдат от страните от еврозоната и 10 - от Фонда. За трите години, за които е в сила пакетът икономическа помощ за Гърция страната ще получи общо 110 милиарда евро, за да заздрави публичните си финанси и да ги приведе в съответствие с критериите от Маастрихт за членство в еврозоната.
    “Ще се справим с управлението на гръцкия дефицит и външен дълг в средносрочен план”, заявява от Вашингтон изпълнителният директор на МВФ Доминик Строс-Кан. Според доклад на Фонда дълбоката решесия на гръцката икономика ще доведе до увеличаването на външния дълг на страната като процент от БВП и през 2013 година той ще е 149 на сто. В следващите години ще започне да се понижава и през 2020 година ще достигне отново 120 на сто от БВП - толкова, колкото е и в момента. По-положителни са новините за бюджетния дефицит, който с помощта на експертите на МВФ през 2013 година ще падне на 4,6 на сто.
    Икономиката ще се свие с около 4 на сто в периода 2010-2011 и едва след 2015 ще имаме положителен икономически ръст от около 2,75 на сто. Според експертите на фонда при едно лошо развитие на гръцката икономика външният дълг на страната би могъл да достигне до 166 на сто от БВП през 2020 година и обратно, при едно оптимистично развитие той би могъл да е 80 на сто от БВП през същата година. От МВФ преценяват, че на Гърция ще са й необходими поне една-две години, за да възстанови авторитета си на международните пазари.
    Отрезвяване цари днес на атинската борса след вчерашния скок на индекса й с почти 10 на сто. Търгуването започна с минимален спад от 0,5 на сто. Леки спадове от порядъка на 1-2 процента отбелязаха и индексите в Лондон, Франкфурт, Париж, Мадрид и Милано.

Категории: МВФ първи транш атинска борсаИкономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus