Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция обещава да либерализира енергийния си пазар до 2015 г.

16 Март 2014 / 14:03:52  GRReporter
943 прочитания

Фатима Табоада Лопез, стажант

Електроенергийните и газови директиви, издадени от Европейската комисия, поставиха за цел интеграцията на регионалните държави-членки в единен пазар, за да се гарантира енергийната ефективност, сигурността на доставките, конкурентоспособността и по-ниските цени. Гърция полага усилия да либерализира националната си електроенергийна система и да я направи конкурентоспособна. Въпреки факта, че всички привилегировани клиенти могат да избират своя доставчик на електроенергия от юли 2007 г., действителното отваряне на пазара е ограничено до този момент.

Инвестиции в размер на 1 трилион евро ще бъдат необходими през следващите седем години за енергийния сектор на Европейския съюз, от които 200 милиарда евро ще дойдат от трансграничната транспортна инфраструктура. Закон, свързан с гръцката Национална електрическа компания (ДЕИ) ще бъде внесен в парламента следващата седмица, докато процесът за продажбата на новата компания ще бъде завършен след около година, каза Константинос Матиудакис, генерален секретар, отговарящ за енергетиката и климатичните промени. Освен това, той заяви, че инвеститори вече са проявили интерес да участват в конкурса. "Конкуренцията винаги дава по-добри възможности за потребителите, компаниите и на функционирането на пазара".

Някои хора са против либерализацията с аргумента, че тя ще доведе до повишаване на сметките за електроенергия. Либерализацията на електроенергия в Гърция, към която правителството се стреми, ще бъде стартирана през следващите месеци. За първи път както гръцки, така и чуждестранни частни фирми ще могат да инвестират в този сектор. Членове на гръцкото правителство обясниха, че приватизацията на предприятия ще се извършва на три етапа и ще завърши през 2015 година.

Депутатът от СИРИЗА Танасис Петракос посочи, че през последните 5 години цената на електроенергията се е увеличила с 60%, търсенето е спаднало с 12%, 300000 домакинства са без електричество, а неплатените сметки са достигнали 1,3 милиарда евро. Петракос също обвини Регулаторния орган за енергетика, че работи срещу гръцката Национална електрическа компания и облагодетелства определени интереси. Той също така подчерта необходимостта от намаляване на разходите за енергия чрез значителни инвестиции, идващи от прозрачна държавна помощ за гарантирани цени.

Артурос Зервос, президент на Националната електрическа компания заяви, че е необходимо да се рационализира енергийният пазар и да се адаптира към модела на европейските стандарти, с двустранни договори за производители и доставчици на електроенергия. Световната банка изчислява, че ще са необходими инвестиции в размер на над 30 милиарда евро до 2020 г. за модернизацията и изграждането на електроцентрали, пренос и разпределение на енергия, както и за развитие на възобновяемите енергийни източници.

Категории: електроенергия цени на тока либерализиране на пазара гръцката Национална електрическа компания инвестиции
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus