Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: file_get_contents(): connect() failed: Connection refused in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/weather-6.x-5.15/weather/weather.module on line 2089.
  • warning: file_get_contents(ftp://tgftp.nws.noaa.gov/data/observations/metar/stations/LGTS.TXT): failed to open stream: FTP server reports RETR in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/weather-6.x-5.15/weather/weather.module on line 2089.

Гърция няма да се върне към драхмата, потвърди правителството

08 Юни 2010 / 10:06:25  GRReporter
2534 прочитания

„Няма да банкрутираме, няма да се върнем към драхмите, няма да бъдат предприети нови реформи” подчерта правителственият представител Георгиос Петалотис в опита си да успокои обществото, сред което все повече се раздуват мълвите, че Националната печатница е започнала да печати новите банкноти на драхмата.

„В последно време сме свидетли на различни слухове, че ще се върнем обратно към драхмата, че ще преструктурираме дълга, че ще въведем хибридна система на паричен обмен – неща, които чуваме за първи път” заяви Георгиос Петалотис. „Естествено, че опровергаваме категорично всички тези фантастични сценарии, откъдето и да произхождат и както и да се разпространяват сред гръцкото общество”.

Правителственият говорител подсказа своите съмнения, че има определни кръгове, които печелят от разпространяването на тези слухове, за да спекулират. Г-н Петалотис потвърди, че оценките от страна на Европейската комисия за хода на програмата за стабилизация и развитие нямат нищо общо с измислените сценарии за банкрут на гръцката държава и за завръщане към старата парична единица.

Слуховете за банкрута на държавата набраха сила през уикенда след изказването на унгарския министър-председател, че икономиката на страната е в по-лошо състояние, отколкото е било преценено отначало. Това отврои кутията на Пандора и се разпространиха различни сценарии за банкрута на Унгария и разпространяване на кризата и в други държави от еврозоната като Австрия и Унгария. Мълвите изникнаха и в Гърция, което доведе до нов спад на борсата и я смъкна на нивото, до което беше паднала през 1998 г.! Вчера загубите бяха в размер от 5,4%, а главният индекс падна на около 1400 пункта.

„Чужди банки и гърци в чужбина, които имат седалище в Лондон и работят за своя сметка целят да привлекат влоговете на гърците и при първа възможност започват да разпространяват слухове за „потопи”, опитвайки се да създадат паника” казва известен банкер за вестник Вима.

Паникьосаните вложители се обаждат на банковите служители, за да се осведомят доколко са верни слуховете, че Гърция ще банкрутира и ще се върне към драхмата, но за момента не се наблюдава изтегляне на вложените пари. Но същият банков служител се притеснява, че клиентите съвсем скоро ще запонат да си теглят вложенията, тъй като кризата вече се е превърнала в самозахранваща се.

 

 

Категории: Актуално икономическа криза драхми банкрут банкери спекулатори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus