Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция не успя да събере достатъчно оферти за изкупуването на дълга

10 Декември 2012 / 12:12:07  GRReporter
1285 прочитания

Обратното изкупуване на гръцкия дълг започна да буксува. Последните данни изнесени в публичното пространство сочат, че правителството не може да достигне поставената си цел за изкупуване на облигации с номинална стойност 30 милиарда евро. Засега офертите, които Агенцията за управление на външния дълг е събрала достигат 26-27 милиарда евро, което наложи неофициалното удължаване на срока на приемане на оферти. Въпреки очевидния провал да се достигне в срок поставената цел за обратното изкупуване, правителствени източници настояват, че процесът е успешен.

“Като се вземе предвид, че обратното изкупуване ще успее, инвеститорите може да се съгласят да увеличат своите оферти”, заявява представител на държавното управление, пожелал да остане анонимен пред Ройтерс.

Ако международните кредитори на Гърция приемат обратното изкупуване в сегашния му вид с 3-4 милиарда евро по-малко от първоначално очакваното, с buyback-a дългът на страната ще бъде разтоварен от около 18 милиарда евро. В случай, че страните от Европа и Международният валутен фонд поискат да се изкупи обратно номинален дълг от 30 милиарда евро, гръцките банки трябва да понесат тежестта. Техният принос трябва да стигне до 13-14 милиарда евро, за да може дълга да бъде разтоварен с 20 милиарда евро. Телевизия Мега заявява, че засега гръцките банки участват с държавни облигации с номинална стойност от 10 милиарда евро.

Oт гръцка страна до момента са заявили участие в обратното изкупуване Националната банка на Гърция (NBG), Eurobank, Алфа банк, Пощенската банка (ТТ) и Атика банк. Ако в следващите 24 часа не се повиши участието на чуждестранните инвеститори, може да се наложи по-малки местни финансови институции да подкрепят процеса, за да се достигне целта за намаляване на дълга, според договорката с международните кредитори. Източници цитирани от Имерисия не изключват удължаването на срока за приемане на оферти да е 48 часа. 

Местните анализатори коментират, че участието на чуждестранните инвеститори и хедж фондовете трябва да надмине 15 милиарда евро. В противен случай, гръцките банки ще се лишат на 100% от държаните от тях облигации. Това ще доведе не само до загуба на възможността да възстановят номиналната стойност на дадените облигационни заеми на правителството, но и загуби на печалби от лихви на стойност четири милиарда евро.

След като процеса приключи, международните кредитори трябва да дадат одобрение за изпълнение и на останалата част от действията, които целят общо намаляване на дълга от 40 милиарда евро. Между тях са удължаване на срока за връщане на помощните заеми, намаляване на лихвените проценти по кредитите от Европа и Международния валутен фенд взети до момента и връщане на част от печалбата на Европейската централна банка от търговия с гръцки ценни книжа.

Въпреки, че процесът на обратно изкупуване на облигации има своите противници, Георгиос Прокопакис прави анализ в protagon.gr, в който подчертава, че ползите за Гърция са много по-големи, отколкото загубите, за които говорят банкерите. Той казва, че държавните облигации с номинал един милиарда евро, пуснати на пазара след окастрянето на дълга през март 2012 (PSI), задължават държавата да плаща по тях годишна лихва от 20 милиона евро. От 2016 лихвеният процент по същите облигации скача от 2% на 4,6%, което моментално води до нарастване на задълженията по лихвите на 46 милиона евро. С обратното изкупуване на дълга идва обмяна, при която 1 милиард евро дълг към частни инвеститори се заменя с 350 милиона евро дълг към EFSF. Лихвите към европейския фонд са значително по-ниски от досегашните – само 2,5 милиона евро на година и тяхното изплащане има падеж чак след 10 години.

В четвъртък 13 ноември идва поредната среща на Юрогруп, на която се очаква да бъде освободен помощния транш от 34,4 милиарда евро. Двете условия Гърция да получи парите е да се гласува промяната в данъчната система за облагането на частните лица и предприятията и да има ясна картина какви ще са резултатите от обратното изкупуване на дълга. Промените в закона за данъчното облагане ще бъдат внесени за гласуване във вторник тази седмица. Независимо, че негодуванието срещу повишаващите се данъци расте, правителството смята, че законопроектът ще бъде приет. До сряда резултатите от обратното изкупуване на облигациите също трябва да е известен и с тези две изпълнени условия, Гърция чака да й бъде отпусната обещаната финансова помощ, която в по-голямата си част (24 милиарда евро) ще отиде за подсилване на банките.

В петък идва падежът на облигационния заем от 3,4 милиарда евро, даден на Гърция от Европейската централна банка. Дори страната да получи навреме финансовата помощ, няма да се размине без пускането на нов скъпо струващ краткосрочен заем. Във вторник 11 декември Агенцията за управление на външни дълг пуска на търг едномесечни държавни бонове, като се надява да събере 5,4 милиарда евро. С тази сума ще изплати задълженията си към Европейската централна банка и ще покрие текущи нужди в бюджета.

Категории: ИкономикаПазари обратно изкупуване облигации външен дълг криза Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus