Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция не е достигнала дъното

12 Март 2013 / 16:03:02  Виктория Миндова
1072 прочитания

“Гърция не е достигнала дъното все още”. Това е заключението, което направи изпълнителният директор на института за социологически проучвания МАРК Томас Геракис при представянето на анализа на пазара за 2012 по поръчка на Съюза на малките предприемачи и занаятчиите. През второто шестмесечие на миналата година оборотът на малките предприятия в страната е спаднал средно с 33% в сравнение с първото шестмесечие. 81% от компаниите работят с намален оборот, а малките и средни предприятия закрили дейност през 2012 достигат 75 хиляди.

Очакванията за 2013 са, че ще бъдат закрити още 55 хиляди частни бизнеса, от които 20 хиляди ще са от търговския сектор. Това ще доведе до загубата на още 195 хиляди работни места в частния сектор. Основни потърпевши ще бъдат служителите в предприятия с персонал от един човек и едноличните търговци. Петдесет на сто от този тип предприятия предвиждат, че до средата на годината ще влязат в режим на ликвидация. Анализът сочи, че в края на миналата година се е извършвало едно назначение на всеки четири уволнения. Тази тенденция се е подобрила в сравнение с началото на 2012, когато на всеки седем съкращения се е извършвало едно назначение в частния сектор. Намаляването на съотношението между съкращения и назначения не е резултат от подобряване на икономическия климат, а на изчерпване на възможностите за консолидация, коментират специалистите. Намаляването на съотношението между съкращения и назначения в частния сектор не е резултат от подобряване на икономическия климат, а на изчерпване на възможностите за консолидация, коментират специалистите.

Повишените данъци и социалните вноски в съчетание с липсата на свободни капитали на пазара, задушават малкия бизнес и се оказват основна причина за умъртвяването на реалната икономика.  50% от анкетираните малки предприемачи казват, че не могат да покрият задълженията си към данъчните.

Държавата дължи на предприятията ДДС, което не връща с години. В резултат на това липсват средства за реинвестиране. “В миналото можеше да се вземе банков заем с гаранциите за възвръщане на ДДС. С пълната стагнация на банковия сектор, сега и това не може да се случи”, отбелязва ръководителят на Съюза на малките предприемачи и занаятчиите Димитрис Асимакопулос. Към края на 2012 длъжниците към данъчните служби са се увеличили с 25% в сравнение с началото на година и тази тенденция се очаква да се задълбочи през 2013.

“Правителството трябва да постави по-реалистични цели за погасяване на задълженията на предприятията към държавните институции”, подчертава Асимакопулос. В момента законът постановява, че предприемачите не могат да плащат текущите си задължения към данъчните и осигурителните фондове, ако не изплатят старите си задължения. Асимакопулос предлага закона да се промени и да даде възможност на бизнеса да плаща текущите сметки, а за стари дългове  да се направи разсрочено плащане. По този начин няма да се акумулират големи суми, които в края на краищата ще бъдат непогасяеми. Половината от анкетираните признават, че забавят плащанията на заплатите на персонала, за да покриват задължения към държавата.

Над 80% от запитаните са заявили, че през 2012 са продали лична собственост или са използвали лични финансови резерви, за да задържат предприятията си живи. 43% са категорични, че ще намалят разходите за заплати през тази година, за да продължат да функционират. Много често бизнесмените предпочитат да намалят работното време на подчинените си, вместо да намалят общо заплатата им. Въпреки това над 90% от анкетираните признават, че съкращаването на разходите за заплати не оказва реално влияние върху крайната стойност на стоките и услугите. Решаваща роля за нейното намаление е съкращаването на данъчната тежест. 84% от малките предприятия са намалили цените на стоки и услуги през 2012, но разликата е “изядена” от завишената данъчна тежест и по-високите стойности на оперативните разходи.

“Опасна тенденция, която отбелязваме в последното проучване е драстичното намаление на инвестициите”, отбелязва Асимакопулос. Само пет процента от участвалите в анкетата казват, че ще инвестират в дейността си през 2013.

Един на всеки трима анкетирани предвижда, че икономическият ръст няма да дойде преди 2020. 45% от малките предприемачи са категорични, че Гърция не е отминала опасността от фалит. Още по-песимистични са очакванията за възвръщането на икономически ръст. Въпреки, че правителството обещава, Гърция да се върне към положителен икономически ръст в средата на 2014 година, един на всеки трима анкетирани предвижда, че икономическият ръст няма да дойде преди 2020. 45% от малките предприемачи са категорични, че Гърция не е отминала опасността от фалит. Четирима на всеки десет не вярват нито на гръцката, нито на европейската банкова система и казват, че ако имат свободни средства не биха ги внесли в местни банки.

Категории: ИкономикаПазари криза Гърция фалит бизнес
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus