Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция либерализира трудовия пазар за над 400 професии

02 Юли 2011 / 12:07:50  GRReporter
4257 прочитания

От днес в Гърция се либерализира пазара на труда за над 400 професии, сред които с изключение на очакваните на адвокатите, архитектите, строителните инженери, попадат магазините за продажба на оръжия, охранителните фирми, производителите на взривни вещества и материали и застрахователните агенти.

«На 2 юли се либерализират над 400 професии», беше заявил в неделния брой на в. “Вима” главният секретар на финансовото министерство Илиас Пласковитис, отхвърляйки категорично упреците за забавяне.

Законът бе гласуван в Парламента на 16 февруари, и публикуван в Държавен вестник. Посочва, че точно 4 месеца след обнародването му се либерализират автоматично всички обсъждани професии в изпълнение на директива 123/2006, известна и като директивата “Болкенщайн” за либерализация на пазара на услугите в Европейския Съюз.

Премахват се “неоправданите ограничения в достъпа и упражняването на професии”, и по-конкретно: ограниченията в броя на лицата, които могат да упражняват дадена професия, географските ограничения при упражняването на професията, регулациите за налагането на задължителни минимални и максимални цени или възнаграждения, както и изискването за издаването на предварително административно разрешително за упражняването на професията.

Горните ограничения се премахват 4 месеца след гласуването на закона, т. е. от 2 юли.

Главната регулация касае всички професии, освен посочените в меморандума, т. е. професиите адвокат, строителен инженер/архитект, нотариус и одитор.  В тези професии предстоящите промени са следните: 

Адвокати: Премахват се географските ограничения при упражняването на адвокатската професия: всеки адвокат може да упражнява професията си във всеки съд на страната. Премахват се задължителните минимални възнаграждения и системата за предварително получаване на възнаграждението от Адвокатската Колегия. Възнаграждението на адвоката се определя свободно с писмен договор. Задължава се той самият (а не клиентът му) да заплаща предварително законните вноски и удръжки в полза на осигурителни фондове и трети лица в Адвокатската Колегия.

Нотариуси: В закона се предвижда ново определяне на пропорционалното възнаграждение, така че то да спада при увеличаване стойността на обекта на сделката. Посочва се, че до 2 юни трябва да бъде издадено общо решение на Министерствата на Правосъдието и Финансите, с което ще се определя пропорционалното възнаграждение.

Архитекти – строителни инженери: За частните строителни обекти се премахват минималните задължителни възнаграждения и системата за получаване на възнаграждението от инженера чрез Техническата камара на Гърция. За проучването на обществени строителни обекти участниците в конкурсите за проучване подават свободно финансовата си оферта, която може да е по-ниска от предварително изчисленото възнаграждение.

Одитори: Премахва се минималното задължително почасово възнаграждение, валидно днес. 

Министерството на Финансите публикува примерен списък с професии, които попадат в разпоредбите на З. 3919/2011, като изчислява, че общо се либерализират 400 професии.

Някои от най-разпространените професии, които вече ще може да упражнява всеки гражданин без ограничения, са следните:

1. Козметик 

2. Производител на хляб и хлебни изделия

3. Застрахователен агент

4. Погребален агент

5. Диетолог

6. Преводач

7. Водолаз

8. Оператор

9. Инструктор

10. Таксиметров шофьор

11. Продавач на вестници

12. Електротехник

13. Частни училища

14. Производител на взривни вещества и материали

15. Социален работник

16. Фризьор-бръснар

17. Продавач на месо и месни продукти

18. Частни охранителни фирми

19. Търговия на дребно

20. Пристанищен работник

21. Счетоводител 

22. Логопед

23. Акушер

24. Гримьор

25. Пчелар

26. Посреднически професии

27. Спасител

28. Екскурзовод

29. Дърводелец

30. Пътнически превози 

31. Зъботехник

32. Икономист

33. Оръжейни магазини

34. Оптик

35. Оценител

36. Производител на фойерверки

37. Радиоелектротехник

38. Сценограф

39. Режисьор

Категории: либерализиране на трудовия пазар премахване на ограничения меморандум
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus