Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция изрази съболезнования на Израел и България

19 Юли 2012 / 14:07:15  GRReporter
1089 прочитания

Гърция изрази съболезнования към Израел и България след вчерашния терористичен атентат на бургаското летище Сарафово, при който загинаха петима израелски граждани, българинът, шофирал автобуса и атентатора. На брифинг в гръцкото министерство на външните работи неговият говорител Григорис Делавекурас заяви, че страната му е шокирана от нечовешкия акт и се надява, че виновниците за него ще бъдат разкрити и наказани в най-скоро време. Той подчерта съчувствието на страната си към семействата на загиналите и пожела бързо възстановяване на ранениете при взрива.
    “Гърция е най-сигурната туристическа дестинация и сме взели всички необходими мерки, за да гарантираме живота на туристите”, заяви Делавекурас в отговор на въпрос на GRReporter. Гърция традиционно приема голям брой туристи от Израел, поради близостта на двете страни, а в последнте години техният брой значително се увеличава. Те също пристигат със чартърни полети до известните гръцки острови Крит, Родос, Кос.
    В сряда, 25 юли министърът на външните работи Димитрис Аврамопулос ще приеме посланика на Израел в Атина Ари Мекел. Говорителят на дипломатическото ведомство обаче уточни, че тази среща е заявена доста време преди вчерашния атентат в Бургас. Най-вероятно срещата е свързана с очакваното най-вероятно около 5 август официално посещение на израелския президент Шимон Перес посещение в Атина. Григорис Делавекурас отказа да съобщи каквато и да е информация за него, като препрати репортерите към пресслужбата на президенството.
    В същото време гръцкото външно министерство следи с особено внимание и загриженост обстановката в Сирия, която бе квалифицирана от говорителя като “гражданска война с трагични последствия за цивилното население”. Вчера ведомството официално препоръча на гръцките граждани да избягват да пътуват в Сирия. “Обстановката е тежка, сблъсъци вече има и в столицата Дамаск. Трябва да се намери политическо, а не военно решение на конфликта и то трябва напълно да уважи националния суверинитет на страната”, заяви Григорис Делавекурас.
    Той не успя да съобщи колко точно гърци живеят в Сирия, но беше сигурен, че гръцкото посолство в Дамаск е в постоянен контакт с тях и е в готовност да ги евакуира веднага, когато те пожелаят. “Засега обаче такова желание не е изразил нито един от тях”, уточни дипломатът. Гърция е в готовност и да предостави хуманитарна помощ, както и убежище на пострадали, ако постъпи такова искане, но до момента няма постъпило.

Категории: терористичен акт в Бургас съболезнования Гърция Сирия обстановка евакуация гражданска война
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus