Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция изпълни условията за транша, кредиторите се колебаят

19 Ноември 2012 / 18:11:01  GRReporter
1238 прочитания

Гърция изпълни изисканите от кредиторите основни действия, за да може да получи поредния транш на финансовата помощ от 44 милиарда евро. С поредица от министерски решения бяха конкретизирани действията, които правителството трябва да предприеме, за да изпълни поетите към кредиторите задължения за фискална консолидация. В Брюксел обаче все още има разминаване на мнения какво трябва да се предприеме, за да се намали неустойчивият външен дълг през 2013.

Европейската комисия все още не е потвърдила, че докладът на надзорната тройка за състоянието на гръцката икономика ще е готов, за бъде представен на срещата на финансовите министри във вторник 20 ноември. “Не очакваме окончателно решение за Гърция утре”, заяви говорител на германското правителство, предава Катимерини. Финландският финансов министър Мария Фектер е категорична, че страната й няма намерение нито да дава допълнителни средства за спасението на Гърция, нито да приеме ново окастряне на дълга. “Заявили сме категорично, че Гърция не може да очаква от нас нито допълнителни средства, нито отписване на част от публичните й задължения”, каза Фектер, цитирана от издание Кердос.

Сигналите, които европейските политици дават се оказват крайно разнопосочни от тези на гръцките им колеги. В неделя след срещата си с премиера Андонис Самарас, гръцкият финансов министър Янис Стурнарас заяви, че очаква на идващото съвещание на Юрогруп да се вземат окончателни решения за изплащането на финансовата помощ. Правителството въведе по-строг надзор над сметката в Банката на Гърция, която управлява помощните средства. Парите в нея ще отиват първо за изплащане на лихвите по държавното кредитиране и след това останалата сума ще се изполазва за финансиране на бюджетния дефицит.

Правителството се ангажира да съкратят първичните бюджетни разходи в размер на 50% от сумата, която не е събрана според целите и времевата рамка на приватизационната програма. Приходите от приватизации стават пряко свързани със задължението на държавата да погасява падежите по външния дълг. Държавното управление трябва да предоставя тримесечни отчети на кредиторите за съкращенията в публичния сектор. Крайната цел, която трябва да се достигне е да бъдат съкратени 150 хиляди държавни служители до 2015. Договорката предполага предоставяне на списък с 15 хиляди служители до края на годината и по пет хиляди на всеки три месеца през 2013.

В годишния бюджет от сега нататък правителството ще предвижда допълнителни съкращения от 10%, ако първоначално планираните мерки не дадат очаквания резултат. При преизпълнение на програмата и достигане на икономии по-големи от планираните, 30% от разликата ще отива за погасяване на задълженията по външния дълг.

Гръцките държавници се ангажираха да стегнат финансовия надзор върху министерствата, публичните предприятия, организациите за местно самоуправление. Финансовото министерство има право да откаже допълнително финансиране на всяка от тези организации, ако не се вмести в определения й годишен бюджет или не покрие в срок от два месеца наложените плащания. Ако общините и кметствата не одобрят определените от централното правителство бюджети и възложените им от Сметната палата тримесечни цели за събиране на общинските данъци и такси до 31 януари 2013, ще останат без средства за изплащане на заплати и покриване на други разходи.

Ако разликата между приходите и разходите са над 10%, финансовото министерство ще назначава надзорник в определената община или държавно предприятия, който ще има за цел да сложи финансите им в ред. Ръководителите на публичните предприятия няма да получават заплата, ако има разминаване в изпълнението на бюджетите на тримесечна, шестмесечна или годишна база. Според препоръките на кредиторите от следващата година, Гърция ще има и надзорник по данъчните въпроси, който ще съблюдава и контролира събирането на данъци и изпълнението на месечните цели на данъчните управления.

С министерско решение от началото на 2013 ще се повишат целите на билетите в градския транспорт и жп-превозите с 25%. Следва повишение с 9% на сметките за ток, което се очаква да закъснее с шест месеца за социално слабите.

Категории: ИкономикаПазари мерки финансова помощ кредитори Гърция криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus