Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция има замразени активи на стойност 170 милиона евро от 2012 г.

12 Март 2014 / 13:03:32  GRReporter
758 прочитания

Фатима Табоада Лопез
Стажант

Работната група за Гърция оповести шестия си доклад за дейността през периода от октомври 2013 г. до януари 2014 г. Работната група за Гърция подкрепя гръцките власти в прилагането на програмата за икономическа реформа, свързана с програмата за финансова помощ в страната, като им съдейства да използват възможно най-добре Структурните и кохезионни фондове на Европейския съюз.

Резултатът от доклада показва, че Гърция ускорява изпълнението на важните реформи, които ще доведат до подобряване на конкуренцията в икономиката, модернизиране на публичната администрация и по-добро използване на фондовете на Европейския съюз. Ето защо държавите-членки на Европейския съюз, Международният валутен фонд, както и други международни организации ще продължат да подкрепят Гърция по пътя към растеж и възстановяване.

Гърция се променя към по-добро, но здравеопазването и заетостта изискват големи усилия. „Нищо няма да падне от небето”, посочва ръководителят на работната група. Въпреки това, очакванията са, че Гърция ще постигне положително развитие с техническата помощ и ще спре покачването на безработицата. В доклада се отбелязва, че е налице значителен напредък по отношение на корупцията и борбата с укриването на данъци и прането на пари, и определя като много положителна законодателната промяна в здравния сектор, постиганата чрез приетия през февруари миналата година закон, уреждащ разделянето на участниците  в Националната Здравна Каса на купувачи и доставчици.

Например, участниците в програмата за обучение в борбата с прането на пари бяха 700. Работната група помогна и в подготовката на закон за единен регистър на банковите сметки, който бе създаден в края на януари. Беше предложена техническа помощ и за подобраването на капацитета на звеното за финансово разузнаване . 1446 случая на съмнение за укриване на данъци вече са докладвани на властите, 405 случая са изпратени на прокуратурата и активи на стойност 170 милиона евро са замразени от началото на 2012 година. Разработена е и стратегия за борба с измамите, свързани със структурните фондове.

Европейският съюз и Международният валутен фонд одобряват реформите, като ги определят като значими, но настояват и за подобряване на системата за събиране на приходи. Подобряването на функционирането на данъчната администрация също е много важно, тъй като ще позволи на гръцките власти да увеличат публичните приходи. Що се отнася до управлението на приходите, докладът посочва, че е постигнат напредък по отношение на ре-организирането на структурата на генералния секретариат за публичните приходи чрез нов следствен отдел за борба с измамите.

Работната група е създадена през септември 2011 година. Тя координира техническата помощ в 12 области на активност, всяка от които има свои собствени проекти както следва: ускоряване изпълнението на проектите на политиката на сближаване; финансови институции/достъп до финансиране; административна реформа; администриране на приходи и управление на публични финанси; борба с прането на пари и борба с корупцията; бизнес среда; обществено здраве; реформа на съдебната система; пазар на труда и социално осигуряване; предоставяне на убежище и миграция; приватизация и имотен регистър; мрежови индустрии и услуги.

 

Категории: ГърцияРаботна групаПоложително развитие
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus