Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция и САЩ сключиха военна спогодба за 13 милиона долара на година

31 Юли 2014 / 09:07:12  GRReporter
856 прочитания

Спогодба за стратегическо сътрудничество между Гръцки отбранителни системи и американската компания ATK подписаха в сряда изпълнителният директор Сотирис Христоянис и вицепрезидентът на американската фирма Дан Олсон, по време на специална изява, организирана в Министерството на отбраната в присъствието на политическото и военното ръководство.

Според информациите, спогодбата предвижда:

• съвместното производство  на 94 669 бойни боеприпаси и на 14 448 тренировъчни боеприпаси за гръцките хеликоптери Апачи в размер на 12,7 милиона евро.

• Изпълнението на споразумението ATK с правителството на САЩ за производството на ракети 40L60 четиридесет мм за нуждите на ВВС на САЩ

Програмата  е за 5 години е в ход и ще донесе на Гръцките отбранителни системи 13 милиона долара годишно.

Според същата информация, в бъдещите програми са включени:

 • съвместното производство на боеприпаси от 20 до 30 х 173 mm за нуждите на международния пазар

• съвместното производство  и представяне в САЩ на боеприпаси 40 x 53 мм.

За боеприпасите от 40 х 53 mm Гръцките отбранителни системи са  сертифицирани наскоро и имат  възможност да изнасят за Германия и Франция.

Ще се произвеждат също така металните части на оръжията ATK за нуждите на международния пазар.

Министърът на отбраната Димитрис Аврамопулос с изпълнителния директор на гръката компания Сотирис Христоянис и вицепрезидента на американската фирма Дан Олсон

Център за Балканите и Близкия Изток
 
Информациите посочват, че американската компания възнамерява да използва съоръженията на Гръцките отбранителни системи в Егио като транзитен център за обслужване на товарни потоци към Балканите и Близкия изток.

От своя страна, Гръцките отбранителни системи се стремят да получат сертификати за гилзите на боеприпасите за Апачи като втори доставчик в световен мащаб.

В краткото си приветствие министърът на националната отбрана, Димитрис Аврамопулос, отбеляза, че усилията от последните години доведоха до конструктивно споразумение, взаимно изгодно и за двете страни и за отбранителната промишленост, както и за двустранните отношения между Гърция и САЩ.

Американският посланик в Гърция Дейвид Пиърс говори за добрите новини по време на икономическата криза и припомни високото ниво на сътрудничеството между двете страни в сектора на отбраната и сигурността между двете страни.

Вицепрезидентът на американската фирма  Дан Олсон определи договора като кулминация на един дълъг процес на преговори и говори за успешното сътрудничество. Той призна, че споразумението ще се увеличи възможностите на Гръцките отбранителни системи, и  изрази пълно удовлетворение от нивото на работата.

Заместник-министърът на националната отбрана, Фофи Генимата подчерта, че компанията Гръцки отбранителни системи излиза от кризата,  излъчвайки послание за конкурентоспособност и надеждност.

Депутатът и сътрудник на премиера, Хрисантос Лазаридис говори за жизненоважното значение на крачката, с която Гърция прави сериозен опит за укрепване на отбранителната промишленост, възприемайки амбициозна програма за напредък в сектора.

Категории: Гръцки отбранитени системи договор боеприпаси хеликоптери Апачи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus