Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция готви плосък корпоративен данък от 15%

24 Февруари 2012 / 12:02:14  GRReporter
2364 прочитания

Специалната комисия за създаване на новата единна данъчна система в Гърция разглежда въвеждането на корпоративен данък от 15%. Новата данъчна рамка трябва да подобри дейността на неефективната приходна политика на страната в следващите години и да осигури стабилност. Освен това намалените данъчни ставки ще направят балканската страна значително по-конкурентна между своите съседки като България, където корпорации и физически лица се облагат с плосък данък от 10%.

Идеята се обсъжда от представители на ПАСОК, Нова Демокрация и ЛАОС, които трябва да създадат новата рамка на данъчното облагане, което в последните две години претърпя стотици промени. От парламентарната комисия изчисляват, че с въвеждането на корпоративен данък от 15% ще се стимулира предприемачеството, което от своя страна ще даде тласък на икономическия растеж. Комисията настоява, че новата данъчна политика ще улесни положението на производителите и ще подобри паричните им потоци, като дори ще се отрази положително на намалението на цените.

Предложението на гръцките политици засега не намира подкрепата на надзорната тройка от Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия. Пропуските в изпълнението на целите на икономическата програма досега с по-високото данъчно облагане сочат, че ако правителството смъкне допълнително данъчната ставка, притокът на приходи от данъци съвсем ще пресъхне. Черната дупка, която трябва да се покрие за 2012 е от приблизително 4,4 милиарда евро, като основният източник на икономии остават съкращенията на пенсиите и разходите за здравеопазване. Намаляването на корпоративния данък трябва да бъде придружено от еквивалентно съкращаване на бюджетните разходи от други допълнителни източници, за да не нанесе сериозни щети върху бюджетния баланс.

Друга нова идея на парламентарната комисия бе създаването на единен данък за облагане на приходите от жилищата под наем от 20%. Тази новина предизвика остри реакции в обществото, защото се оказва, че облагодетелствани от новата мярка ще са само собствениците на големи и скъпи недвижими имоти. За тях въвеждането на единен данък идва като подарък, защото намалява значително данъчните им задължения. До момент законът предвиждаше, че ставката за облагане на  недвижимото имущество се изчислява по скала, според която колкото по-скъп е един имот, толкова по-голям е данъкът, който собственикът трябва да плати. На луксозните жилища и скъпите имоти ставката достигаше 25%, а за старите и евтини недвижими имоти тя не надминаваше 18%. Новата единна ставка ще ощети сериозно хората с ниски доходи в Гърция, казва данъчният специалист Андонис Музакис. Той е категоричен, че единният данък върху наемите е лишен както от фискална, така и от социална логика.

За да се изчислят реалните предимства и недостатъци от тази мярка, специализираната парламентарна комисия чака последните анализи на данните за състоянието на приходите от Електронния данъчен регистър. Междувременно до края на годината правителството трябва да увеличи отново данъчната оценка на недвижимата собственост с 25%-30%, за да може да увеличи допълнително приходите от облагането на имотите.

Докато в Гърция все още се опитват да намерят правилната комбинация между събиране на приходи в бюджета и орязване на разходи, Международният валутен фонд обяви, че ще подкрепи преходния период на страната, като разсрочи плащането на финансовата помощ за 10 години. Представителят на фонда Джери Райс заяви, че по този начин ще се даде възможност на Гърция да поеме глътка въздух и да възвърне силите си. Решението дали Международният валутен фонд ще вземе участие във втората програма за финансова помощ към Гърция ще стане известно след края на процедурата по обмяната на дълга с частните кредитори PSI. “Реалната дилема е жертви с перспектива или никаква перспектива”, заяви финансовият министър Евангелос Венизелос докато вървяха обсъжданията за предимствата за Гърция от програмата за намаление на външния дълг PSI. Той заяви, че целта на “някои” без да ги обозначава е да върнат Гърция в периода от 50-те години на миналия век със стандарта на живот в Албания и Молдова, за да могат същите неназовани сили да си изпълнят стратегията. Той подчерта, че европерспективата е единственият път за Гърция и правителството ще направи всичко възможно, за да изпълни поетите ангажименти.

Категории: ИкономикаПазари плосък данък Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus