Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция гласува в неделя за местното управление и за Европарламента

24 Май 2014 / 11:05:55  GRReporter
809 прочитания

Засилва се напрежението във връзка с решаващата изборна битка в неделя, която ще реши бъдещето не само на общините, областите и европарламента, но и на политическата сцена в страната.

Премиерът Андонис Самарас и председателят на СИРИЗА Алексис Ципрас завършиха предизборните си изяви, съответно на площад Синтагма и в Ираклио, и очакват резултатите.

Сблъсъкът в неделя е разделен на три фронта, а резултатите в община Атина, област Атика и главно на еврозиборите ще са решаващи за бъдещето на страната.

„Убедителни” проценти за евроизборите с поглед към Атика иска Нова Демокрация

Главното за Нова Демокрация и Самарас е да не получат ниски проценти на евроизборите и да няма голяма разлика със СИРИЗА, при положение, че последните социологически проучвания показват преднина за опозицията.

Важна роля ще изиграят и процентите на Елия, тъй като Евангелос Венизелос свърза резултатите от изборите пряко с участието в правителството. Целта на правителството е общите проценти на Нова Демокрация и ПАСОК да не са по-малки от тези на СИРИЗА

Що се отнася до втория кръг на местните избори, управляващите имат победи в повечето региони и общини и са се концентрирали върху Атика. В Атина кандидатите на партията не стигнаха до втория кръг, но това не беше разглеждано като загуба, тъй като Сгурос и Каминис имат подкрепата на партията за неделя, тъй като от Нова Демокрация не искат най-голямата община да отиде в ръцете на СИРИЗА.

СИРИЗА очаква преобръщане на резултатите

Алексис Ципрас и СИРИЗА от своя страна дават предимство на еврозиборите, а след тях на Атика.

Във всички последни проучвания партията е на първо място за евроизборите, и това, което очаква е разлика повече от 3 пункта от Нова Демокрация. Ципрас е двойно заинтересуван от евроизборите, тъй като е кандидат за председател на Европейската комисия.

Що се отнася до местните избори, СИРИЗА са малка кошница след първия кръг, но вярват, че могат за преобърнат нещата главно в община Атина с Гавриил Сакеларидис и след това в област Атина с Рена Дуру.

Сигурно е, че в случай, че СИРИЗА спечели най-голямата област в Гърция, ще поставят още по-настоятелно въпроса за нови парламентарни избори.

Нерешилите за кого ще гласуват и гласоподавателите на Златна зора

Голяма роля за резултата от евроизборите ще играят нерешилите за кого ще гласуват, които са голям процент.

Ако не се въздържат, в последния момент ще изберат една от двете големи партии.

Във втория кръг на местните избори „главните” герои от последната седмица- избирателите на Златна зора ще имат решаваща роля. Крайнодясната партия не иска да диктува за кого ще се гласува и обяви, че не подкрепя нито един кандидат. Не се знае обаче как ще постъпят гласоподавателите й.

Кои са възможните сценарии след неделя.

На база на битката за европарламента, възможните сценарии за следващия ден са три:

  • Победа на СИРИЗА  с голяма разлика от Нова Демокрация. Това ще създаде търкания в правителствената коалиция, и според резултатите и на Елия- вероятността от предсрочни парламентарни избори
  • Победа на СИРИЗА с малка разлика. Ако процентите на двете партии са близки, правителството няма да мисли за нови избори
  • Победа на Нова Демокрация. СИРИЗА ще премине в нов етап на изолация и вероятността от нови избори се отдалечава.
Категории: местни избори евроизбори Европарламент Нова Демокрация СИРИЗА
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus