Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция е в скептичен шок

09 Ноември 2012 / 15:11:04  GRReporter
4472 прочитания

Гърция е в състояние на скептичен шок - кредиторите се страхуват да инвестират, потребителите се страхуват да консумират. Кризата вече престава да удря само секторите, от които държавата оттегли протекционизма си, а навлиза и в отрасли, които досега се развиваха стабилно. Около това мнение се обединиха участниците в конференцията, посветена на управлението на риска и организирана от списание Economist.
    “80 процента от компаниите с капитализация под 30 милиона евро отчитат загуби, 37 процента от средноголемите компании имат загуби. А големите компании като Кока-Кола и Фаге бягат от гръцкия пазар”, това припомни преподавателят от London School of Economics Михалис Яковидис. Според него в Гърция кредитирането се дава на всекиму според потребностите и от всекиму според възможностите. Това е антипазарен принцип, от който банките трябва да се откажат. “Банките в момента просто удължават агонията на вече умрели предприятия като продължават да ги кредитират. Става дума за компании- зомби, които се поддържат изкуствено. Това не е здравословно. Те трябва или да загинат или да сменят собственика си с някой, който знае какво да направи. Трябва да се справим с проблемните компании и с проблемните банки”, бе категоричен професорът.
    Икономистът твърди, че прословутата липса на ликвидност е породена от факта, че  от началото на кризата гръцкият БВП намаля с 18%, депозитите - с 30 на сто, а даването на кредити - само със 6 на сто. Т.е. кредитирането намалява много по-бавно. В същото време се сгромолясва и търсенето на кредити, като например в строителния сектор то се е свило със 70 на сто. “Не е проблемът, че банките не дават кредити, а че няма логичен риск, който да си струва да бъде кредитиран”, е мнението на Михалис Яковидис.
    Той твърди, че доверието в Гърция няма да се върне докато не се намери решение как дългът на страната да стане устойчив. За това е необходима правилна правителствена политика, която според професора в момента се води от правителството на Андонис Самарас и държавна администрация, която да я прилага. “И тук е най-големият проблем. Министърът на държавната администрация Манитакис прави живота на финансовия министър Стурнарас направо мизерен. Гърция е на 96-та по конкурентрност и на 111-та по ефективност на институциите. Ако държавната администрация не се реформира, няма да се реформира и самата Гърция”, заключи Михалис Яковидис.
    “Защо банките поддържат компаниите зомби? Защото ако им позволят да загинат, това ще навреди на техния собствен баланс. Black Rock направи инвентеризация на тези случаи и всички знаем, че те са много”, риторично попита вицепрезидентът на Съюза на гръцките индустриалци Аристотелис Айвалиотис. Според него компаниите зомби се поддържат като се взимат парите на здравите фирми, на които се дават невъзможни условия за кредитиране.” Боя се, че след конслидацията на банковия сектор тази практика още повече ще се засили. Нито едно гръцко предприятие не може да е конкурентно навън, ако лихвите по кредитите са два пъти по-високи, отколкото средните за еврозоната. Банките искат между 8 и 10 процента лихва. Това е твърде много”, смята бизнесменът.
    Аристотелис Айвалиотис твърди още, че в момента банките са сложили ръка върху предприятията и ги използват. “Доставчиците от чужбина искат гаранции за стоките си, между предприятията кредитите се спрени. Държавата облага компаниите с непосилни данъци. Единственото спасение за предприемачите са банките. Те знаят това и ги изтискват колкото могат”, каза в заключение вицепрезидентът на Съюза на гръцките индустриалци.

Категории: управление на риска банко сектор дългова криза рекапитализация кредити структурни реформи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus