Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция е на ръба на катастрофа, казват банкерите

08 Юни 2012 / 12:06:43  GRReporter
1481 прочитания

Ако Гърция реши едностранно да анулира Меморандума за финансова помощ ще се окаже с 20 милиарда евро по-малко за покритие на основни бюджетни нужди, предупреждават Алфа банк. В седмичния си доклад за развитието на икономиката, банката отбелязва, че първичният дефицит на страната ще скочи с още 20 милиарда евро за периода 2012-2014. С обявяване на фалит или не, Гърция я очаква сериозен спад на стандарта на живот в следващите три години. В случай на прекратяване на договора за финансова помощ, Европейската централна банка ще прекъсне финансирането на местните банки, което днес достига до 125 милиарда евро. Няма да има и средства за рекапитализирането им договорено да покрие дупките след окастрянето на дълга (PSI) в размер на 50 милиарда евро.

“Според платформите на някой от партиите, които се борят за властта, банките ще бъдат национализирани без да се даде обяснение от къде ще дойдат средства за тяхното рекапитализиране без помощта на европейския фонд EFSF” се казва в доклада на Алфа банк. Икономистите на банката предупреждават, че загубата на ликвидност от анулиране на Меморандума няма да може да се компенсира дори и с най-крайния метод  - спиране на всички плащания по външния дълг. Нуждите на страната в сегашната ситуация надминават разходите по обслужване на дълга. Εвентуален мораториум на плащанията няма да може да компенсира покриването на бюджетните нужди.

Финансирането от Европа и Международния валутен фонд компенсира първичния дефицит на Гърция за 2012. Освен това от него се погасяват неизплатени публични задължения в размер на 6,28 милиарда евро. От тях 2,8 милиарда евро отиват за социално-осигурителните и здравните фондове, а други 25% или 1,6 милиарда евро са насочени за погасяване на държавните здравни заведения към доставчици и сътрудници като фармацевтични форми, аптекарски съюзи и други. Меморандумът за финансова помощ осигурява и 50 милиарда евро за рекапитализация на банките. От тях 25 милиарда вече са в Гръцкия фонд за финансова стабилност, а останалите 25 милиарда евро трябва да влязат по гръцката сметка до септември тази година.

Банкерите отбелязват, че продължаването на фианасирането от евро механизмите трябва да продължи, защото Европейската централна банка остава единственият сериозен източник на средства за местните финансови институции. Само чрез него в съчетание с политическа стабилност и решеност, Гърция може да укрепи доверието на външните партньори и да започне възвръщане на депозитите в страната. Според последна информация на Нафтемборики депозитите в страната са достигнали до нивото на 2006 година и ако несигурността продължи да се задълбочава, капиталите ще продължат да изтичат.

От Алфа банк обобщават, че средствата от финансовата помощ са задължителни за три основни дейности, извън погасяването на задълженията по външния дълг. 1. За погасяването на пресрочените задължения на болниците и осигурителните фондове в страната. Без финансовата помощ много от тях щяха да бъдат закрити. 2. За рекапитализацията на банките, за да не фалира неочаквано някоя банка и от там да активира домино ефекта, който ще изпари за една нощ спестяванията на гражданите. 3. За установяване на стабилност и по-доброто усвояване на 14-те милиарда евро от европейските фондове, които ще се вложат само в проекти за стимулиране на положителен икономически ръст. В доклада се отбелязва, че зануляването на бюджетния дефицит и този по текущите разходи ще бъде пряк резултат от анулирането на Меморандума, защото правителството ще изгуби всички външни източници на финансиране. “Това е първа стъпка към възстановяване на финансовата независимост на страната, защото правителството ще покрива публичните разходи от вътрешните приходи, а не чрез заеми от чужбина както бе досега”, заключава докладът.

Междувременно Брюксел натиска гръцкото правителство да затвори земеделската ΑΤΕΒank, съобщава Ройтерс цитиран от Имерисия. Според финансистите Гърция трябва да направи много добра сметка, кои банки има смисъл да бъдат спасени и при кои загубите ще са по-малки при ликвидация. “Когато става въпрос за запазване на стабилността на финансовия сектор, решението винаги е да се спаси една банка. Този проблем обаче е преодолян в повечето страни. ΑΤΕΒank или ще трябва да се оздрави постепенно, или да бъде затворена”, казват специалистите. Въпреки това, преобладаващото мнение според местните анализатори е, че няма смисъл да се държи трупът на една нефункционираща банка.

Категории: ПазариИкономика банки финансиране помощ прекъсване Меморандум
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus