Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция достига Катар по петролни залежи

08 Май 2014 / 18:05:18  GRReporter
1341 прочитания

Следващата сряда, 14 май, в министерството на околната среда в присъствието на премиера Андонис Самарас и вицепремиера Евангелос Венизелос, ще бъдат подписани договорите между гръцката държава и консорциумите–изпълнители за проучването на въглеводородни ресурси в три терена: в Янина, в залива на град Патра и при пристанището в Катаколо, полуостров Пелопонес, като от правителството смятат, че ще могат да бъдат добити 250 милиона варела петрол.

В министерството на околната среда изчисляват, че ако от едно находище се добиват 100 милиона варела възобновяеми ресурси, и при средна цена от 90 долара на варел, приходите ще възлизат на около 6 милиарда евро, което от своя страна означава, че за 250 милиона варела сумата ще достигне до 15 милиарда евро.

Както съобщи министърът на околната среда Янис Манятис, Сметната палата е одобрила текстовете на договорите и е дала зелена светлина за започване на процедурите по подписване на договорите за отдаване под наем.

Нека припомним, че консорциумите, които ще започнат проучванията, са следните:

  • В Янина – Energean Oil and Gas-Petra Petroleum
  • В залива на град Патра – „Гръцки петрол“ – Edison – Petroceltic
  • В Катаколо – Energean Oil and Gas – Trajan Oil and Gas

Ангажиментите на компаниите и данъците, които ще плащат

В договорите е предвиден данък в размер на 20% плюс 5% (регионална такса), т.е. 25%. Също така компаниите се задължават да направят минимални инвестиции в размер на 60 милиона евро, но на практика те ще надхвърлят поне два пъти тази сума. Едновременно с това компаниите се задължават да предприемат мерки за опазване на околната среда и задължително обучение на гръцките работещи в областта на въглеводородните ресурси. Освен данъка в размер на 25%, държавата ще получава приходи и от наема, който компаниите ще плащат. Предвижда се данъчната ставка да е остане постоянна за дълъг период от време, за да се осигури възвръщаемост на дългосрочната инвестиция. Оосвен това договорите съдържат минимална задължителна програма от дейности за всяка фаза от проучванията, както и минимален финансов ангажимент (с издаването на писмо-гаранция) за изпълнението на тези дейности.

Проучвателният етап включва геоложки и геофизични проучвания, както и извършването на първични проучвателни сондажи. Необходимата инвестиция за това е изцяло за сметка на изпълнителя.

Опазване на околната среда

Акцентът се поставя върху обезпечаването на най-строгите европейски изисквания по отношение спазването на законодателството в областта на околната среда. Мерките за преодоляване на екологичните последствия са разделени на две части:

  • Превантивна дейност във всеки етап от проучванията, както при нормалното функциониране, така и при възникването на извънредни ситуации, със задължението да бъдат подготвени планове за управление на кризисни ситуации,
  • Създаване на необходимите механизми, които ще упражняват ефективен контрол и надзор на всички дейности. Изпълнителят се задължава да спазва ясни и изключително строги правила, покриващи целия цикъл на всички проучвателни и производствени дейности, от планирането до окончателното премахване на една инсталация за добив на петрол или природен газ.

Обучение на гръцки работници

С инвеститорите е договорено плащането на конкретна сума годишно за обучението и подготовката на работната сила, заета в областта на добива на петрол.

В свое изявление министърът на околната среда Янис Манятис отбелязва, че:

«След като създадохме институционалната рамка за развитието на един нов, многообещаващ пазар, а именно свързаният с проучването и експлоатацията на въглеводородни ресурси, днес завършваме нашите усилия с подписването на договорите за трите терена в Западна Гърция.

Наш стратегически приоритет е да се възползваме от сравнителните предимства на страната ни в полза на гражданите и на националната икономика, с грижа за околната среда. Приоритет, който поражда основателни очаквания за производството на ново богатство и за създаването на сериозен брой нови работни места, като същевременно разкрива колко атрактивна е страната ни за инвестиции. Ползите са многобройни и за местните общности, с осигуряването на значителни средства от такси, и със засилването на регионалната бизнес-дейност.

През 2015 страната ни ще бъде една различна Гърция, която не само ще е преодоляла окончателно кризата и меморандумите, но благодарение на енергетиката ще има национална икономика, създаваща растеж и перспектива за страната и всички граждани».

И накрая, въз основа на изчисленията на министерството на околната среда, от договорите следват многобройни и значителни ползи за националната икономика, като например:

  • Срещу всяко работно място в петролния бранш се създават 3,2 нови работни места в други отрасли на икономиката.
  • Срещу всеки долар, получаван от заетите пряко в петролния бранш, се създават още близо 2 долара за заети в други отрасли на икономиката.
  • Всеки долар произведена стойност в отрасъла, води до допълнително производство.
Категории: петрол петролни находища консорциуми инвестиции
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus