Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция алармира: „Помислете преди да влезете в еврозоната”

21 Април 2010 / 20:04:00  Виктория Миндова
1897 прочитания

Националната конфедерация на гръцките търговци включва 13 федерации и 257 търговски съюзи в цялата страна. Дейността на конфедерацията предоставя възможност на гръцките търговски среди да взима активно участие в обществения диалог, свързан с икономическите проблеми на страната. Защитава правата на своите членове и им предоставя подкрепа на институционно ниво. Провежда също така различни програми и обучителни семинари в различни области на търговските знания. Председателят на конфедерацията Василис Коркидис дава своето виждане за състоянието на гръцката икономика пред GRReporter.

Какво смятате за извънредните икономически мерки, които правителството на Георгиос Папандреу предприе тази година? Смятате ли, че правителството можеше да избегне повишаването на ДДС и на акцизите върху горивата?

                Нашата позиция е, че новата правителствена политика до голяма степен ще намали развитието  на пазара и ще затрудни допълнително търговския обмен на страната. Новите икономически ограничения намаляват покупателната способност на потребителя и общата ликвидност на пазара. Резултатът ще е дългосрочна рецесия в националната икономика. Разбираме посоката на прилаганата политика, но е наше задължение да подчертаем, че без перспектива за развитието на производителността в страната, изходът от икономическата криза днес ще е още по-труден.

Как тези мерки ще се отразят на търговията в Гърция и кои търговски браншове ще останат най-засегнати?

                Факт е, че всеки тип ограничения в икономическата политика на страната създават проблем в търговията и намаляват стокообмена. Въпреки това в този случай Гърция има извънредна нужда да се въведат нови по-ефективни правила за управление на публичните финанси, без да се оставя на заден план перспективата за икономически растеж и разширяване на производството. По данни на конфедерацията в момента най-големи затруднения изпитват производителите, вносителите и търговците на облекло и обувки в страната. Интересно е да се отбележи, че най-малко засегнато е производството и търговията с детски стоки, хранителни продукти и козметиката. В момента подготвяме в писмен вид списък от предложения за насърчаване на пазара и възстановяване на положителната нагласа на потребителя. Държавното управление трябва да представи една нова политика, която да осигури перспективи за развитие и защита на пазара, защото в крайна сметка песимистичният климат в търговията не прави добро на никого.

Гърция е вторият по-големина инвеститор в България и третият в Румъния. Как ще се отрази свиването на местния пазар на търговските отношения със съседните страни?  

                Смятам, че при настоящите трудни пазарни условия в Гърция компаниите, които вече са се установили на българския и на румънския пазар могат само да увеличат инвестициите си в тези две страни. Един от най-важните фактори за това е наличието на специфични данъчни стимули на тези пазари, което създава особено благоприятен бизнесклимат в двете балкански държави.

До колко смятате, че са ефективни Националната стратегическа рамка за развитие  и ще има ли тя реален ефект за съживяване на търговията в Гърция? Какво мислите за помощните програми  насочени към малкия и среден бизнес за изплащане на дълговете към държавните институции?

Позицията на Националната конфедерация на гръцките търговци е, че програмите, разработени от министерството на икономиката ще дадат един начален тласък на малките предприятия в затруднение и ще предоставят възможност на търговците да излязат от безизходицата, в която се намират поради разрасналата се икономическа криза. Без перспектива и ясен план за производствен растеж, тези усилия ще останат безрезултатни в дългосрочен план. Ние като официални представители на търговските кръгове в страната се чувстваме задължени да подчертаем още веднъж необходимостта от синхронизиране на сроковете за действие по помощните програми,  насочени към малкия и среден бизнес, за да се даде възможност на колкото се може повече бизнеси в затруднение да се възползват от държавните субсидии. Като цяло нашата оценка е, че помощните програми, предоставени от министерството на икономиката дават много възможности за възстановяване на търговията в страната.

Какъв съвет бихте дали на малките и средни търговци и предприятия днес така, че да могат да оцелеят в периода на криза?

                Настоящите трудни времена за търговския свят в Гърция изискват да се прояви спокойствие и умереност от страна на малкия бизнес. Неоспоримо е, че търговията днес е в епицентъра на икономическата криза. Една от причините за това е, че търговската дейност като цяло разполага с по-малко активи и финансови резерви в сравнение с други сектори на икономиката. Независимо от това търговията представлява гръбнака на гръцката икономика и трябва да й бъде отчетено съответното внимание. В този контекст бих искал да призова всички мои колеги за търпение и да не обръщат внимание на негативизма в публичното пространство.

Как смятате, че се отрази икономическата криза в Гърция на търговския й стокообмен с балканските страни?

                Първо трябва да подчертая, че държавите не изпадат в несъстоятелност лесно, особено държавите-членки на еврозоната. Най-вероятно икономическата криза ще създаде нови възможности за сътрудничество между търговските предприятия на Балканите точно, поради дългогодишното присъствие на гръцки компании в района.

Категории: ИкономикаПазариАктуално
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus