Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция актуализира споразумението с кредиторите

06 Юли 2013 / 14:07:55  GRReporter
1410 прочитания

Въпрос на часове е постигането на окончателно споразумение между Министерството на финансите и тройката за новото актуализиране на меморандума, което ще запълни финансовата празнина, в размер на 1,9 милиарда евро за 2013-2014 според тройката и ще разреши в двегодишен план въпроса с промените в държавния сектор.

Късно вечерта различията между представителите на кредиторите се бяха концентрирали върху мерките, с които може да се запълни дупката, създадена от закъсненията на осигурителните каси, които доведоха до недостиг в Националната здравна организация, възлизащ на 1,2 милиарда евро. 500 милиона от тях ще бъдат покрити от корекцията на разходите на частните лечебници и на изпитните центрове (claw back). Мярката, според високопоставен източник от министерството на здравеопазването ще бъде включена в законопроект, който ще бъде внесен за гласуване в понеделник. Сумата, която се икономисва, покрива около 90% от недостига в Националната здравна организация за 2013.  За да се покрие останалата част, тройката поиска да се приложат мерки, които вече са включени в меморандума, но до момента не са прилагани. По-конкретно става въпрос за това да се орежат допълнително пенсиите на полицаите и на военните чре4з прилагане на единна щатна таблица. Кредиторите настояват също така за прилагане на такса в размер на два промила върху джирото на фирмите. От първата от мярка финансовата печалба ще бъде около 250 милиона евро, а от таксата върху джирото на фирмите – се съберат приходи в размер на 600 милиона евро, от които 150 милиона през 2013 и 450 милиона през 2014. Те ще покрият главно недостига на Организацията за осигуряване на свободните професии. Като равностойна мярка министерството предлага преразглеждане на данъчното облагане,  а за да се избегне орязване на пенсиите предлага орязване на разходите за отбрана с около 100 милиона евро.

Според високопоставен представител на Министерството на финансите продължава и натискът да се приеме намаляването на ДДС на заведенията за хранене. Като противовес на около 300 милиона евро, които ще бъдат загубени, министерството предлага увеличаване на процента на данъка лукс.

Стана ясно, че тройката е чула и отбелязала всички равностойни мерки, които предлага гръцката страна. Същият източник отбеляза, че законопроектът-метла вече се пише и обхваща по-голяма част  от изискваното заради транша през юли. Ще бъде включен и данъчен кодекс, но не и разпоредби да преструктурирането на гръцката оръжейна компания и на гръцките отбранителни системи, както се очакваше, заедно с дългосрочните мерки на министерствата на заетостта, финансите и развитието.

Кои са онези 12 500?

В същото време секирата виси над главите на служителите от Организацията за местно самоуправление, както и над главите на служителите в сектора на образованието, настъпи и още една внезапна смърт- на общинската полиция,. Намален беше и срокът на службата на разположение. С това летният кръг на преговорите с тройката изглежда приключва.

Министърът на административната реформа Кирякос Мицотакис

Министърът на административната реформа Кирякос Мицотакис участва за повече от три часа във вчерашните преговори с тройката. До утре в неделя, когато ще бъдат определени новите мерки, засягащи мобилността на държавните служители, преговорите ще продължат, вчера обаче имаше единомислие относно по-голямата част от новите мерки на срещата на кредиторите с министъра на административната реформа и с министъра на вътрешните работи Янис Михелакис.

Според информациите след срещите, двете страни са се договорили за първата вълна от 12 500 съкратени от държавния сектор до края на 2013. Това ще са 5000 учители, 4000 души от Организацията за местно самоуправление (от които 3500 от общинската полиция), 2500 служители на министерството на образованието и 1500 от администрацията  в резултат на сливането на служби и организации.  Отбелязва се, че натискът върху Организацията за местно самоуправление не спира с Общинската полиция, тъй като според подготвяния от министерството на вътрешните работи законопроект се предвижда да бъдат преместени други 3000 служители. Местното самоуправление си остава основен основният източник на съкращенията.

На разположение

 Що се отнася до останалите, които ще бъдат съкратени до края на 2014, те ще дойдат от онези, които няма да бъдат преназначени в новата схема на държавната телевизия, както и от общините и министерствата като последствие. Голяма част вероятно ще дойдат от Министерството на образованието, и по-конкретно от онези които ще бъдат поставени в режим на „кратко разположение”. Срокът на оставането на разположение се намалява от 12 месеца на 6 месеца.

Реакциите на служителите

Бурна реакция сред служителите от Организацията за местно самоуправление предизвика новината за „внезапната смърт” на общинската полиция, а останалите служители от другите засегнати сектори  също планират бъдещите си действия.Общинските полицаи обявиха, че ще се въздържат от всякаква дейност през уикенда, синдикатите на работещите в местното самоуправление, както и Организацията  на гръцките общини осъдиха съкращенията в общинската полиция. Организацията на общините подчерта, че изглежда, че местното самоуправление е единствената жертва, която плаща за безделието на другите. Кметът на Атина Георгиос Каминис заяви, че е против този план.

Реакциите на партиите

Информациите за съкращенията в държавния сектор предизвикаха и отрицателната реакция на опозицията.

Категории: тройка преговори съкращения на държавни служители общинска полиция Кирякос Мицотакис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus