Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция, България и Румъния ще строят плаващ терминал за природен газ до Кавала

13 Март 2014 / 20:03:30  Анастасия Балездрова
3356 прочитания

След Гърция и нейния терминал за втечнен природен газ на островчето Ревитуса, който й дава сигурност, когато доставките на природен газ са поставени под риск, България и Румъния също са на път да постигнат независимост от конкретни доставчици.

Това се очаква да бъде постигнато с нови проекти като плаващия терминал за втечнен газ с капацитет до 5 милиарда кубични метра годишно, който ще бъде разположен в морето в региона на Кавала. Проектът е създаден от гръцката държавна газова компания ДЕПА. Нейният заместник-изпълнителен директор Спирос Палеоянис заяви, че „ДЕПА не е в състояние да финансира сама този проект, той ще бъде мултинационален. В момента се намираме в преговори с компании от България и Румъния във връзка в участието им в него“.

Сигурността и прекъсването на зависимостта от определени източници на енергия бяха в основата на дискусиите, които се проведоха в рамките на тазгодишния Атински енергиен форум.

След избирането на газопровода TAP, който ще пренася в Европа азерски природен газ от находището Шах Дениз погледите на европейските правителства и компаниите в областта на енергетиката са насочени към създаването на дистрибуторска мрежа сред страните.

 

Една от първите стъпки в тази насока ще е интерконекторът, който се очаква да пренася природен газ от Гърция към България и от там – към Румъния и Сърбия. На конференцията стана ясно, че създаването на този „вертикален“ газопровод се подкрепя твърдо от правителствата на двете страни.

България подкрепя строежа на интерконектора IGB. Вертикалният коридор трябва да бъде реализиран през следващите години, защото той е изключително важен път за доставка на природен газ в Източна и Централна Европа. Проектът за газопровода TAP спечели срещу проекта Nabucco, но с интерконекторите ще постигнем почти същата схема“, заяви българският заместник - министър на икономиката и енегетиката Красин Димитров.

Той посочи, че добрият начин за решаването на конфликтите във всички сфери е да се търси сътрудничество между страните, а не да се налагат санкции. „Единственият начин да се гарантира енергийната сигурност е да се работи върху общи проекти. Надявам се да постигнем целите си и до края на годината ще успеем да задействаме интерконектора. До момента всичко върви по план и не виждам причина да има забавяне“, допълни Красин Димитров.

От гръцка страна главният секретар на министерството на външните работи Панайотис Михалос заяви, че крайното ревение за инвестицията ще бъде взето до края на годината и интерконекторът между Гърция и България ще започне да функционира в края на 2016. „Събитията в Украйна показаха колко е голяма нуждата от вертикален коридор в Централна и Източна Европа.Това ще бъде мрежа от интерконектори, които ще се захранват от съществуващия терминал за втечнен газ в Ревитуса, от един плаващ терминал и разбира се от газопровода TAP“, допълни Михалос.

Управляващият директор на държавната енергийна компания на Азербайджан Socar Georgia Gas Ltd Анар Мамадов подчерта, че решението й да инвестира в приватизацията на гръцката газоразпределителна компания ДЕСФА е доказателство за подкрепата на Socar към Европейския съюз и желанието за засилване на сътрудничеството с него.

В отговор на въпрос дали компанията е в състояние да покрие нуждите от газ в Европа ако кризата в Украйна се задълбочи той посочи, че в момента в Азербайджан се разработват нови находища.“Сокар и правителството на Азербайджан се придържат стриктно към поетите към Европа ангажименти и кризата в Украйна показва колко е важно това“, допълни той.

 

Категории: ИкономикаПазари природен газ плаващ терминал за втечнен газ газопровод TAP ДЕПА интерконектор България
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus