Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция- лидер в онлайн резервациите на самолетни билети

06 Октомври 2013 / 11:10:30  GRReporter
1479 прочитания

Силиконовата долина на Европа, що се отнася до резервациите на самолетни билети през интернет не се намира в някоя от страните с големи пазари на стария континент, а в Гърция. И това се твърди от европейските конкуренти на гръцките фирми.

Трите най-големи гръцки фирми в сектора - e-Travel, Travelplanet24 и Airtickets.gr са сред 20-те най-големи в Европа според всички международни класации, а едновременно с това гръцките авиокомпании като Aegean Airlines се развиват успешно и динамично в интернет. Към момента стойността на онлайн резервациите на билети през гръцките фирми достига 1 милиард евро, от които над 70-80% се отнасят до резервации, направени в Гърция. В Югоизточна Европа гръцките фирми са лидери, а се разширяват успешно и извън европейските граници. Според информациите фирмата Amadeus, която ръководи една от най-големите системи за резервации на самолетни билети в света, планира да открие в Атина центъра си за Югоизточна Европа, за да използва лидерското място на гръцките фирми на пазара.

„Причината, поради която ни наричат Силиконовата долина е защото гръцките фирми са много конкурентно способни ” заяви Никос Гулис, изпълнителен директор на e-Travel, която е позната от страницата www.pamediakopes.gr. „Фактът, че работим на малък пазар, ни помогна така че да можем да работим с по-ниски печалби, а кризата ни накара да се разширим по-бързо в чужбина” отбелязва Филипос Бринкман, изпълнителен директор на Travelplanet24,  а от своя страна Георгиос Балиускас, търговски директор на Airtickets.gr подчертава, че „конкуренцията между нас е от полза за всички нас”. И както отбелязва Гулис, става въпрос за рядък случай що се отнася до Гърция, когато конкуренцията между три фирми има за резултат по-бързото съзряване на всички тези играчи.

Ролята на Aegean

Сред фирмите с важна роля при онлайн резервациите на билети е и, както се очаква, Aegean Airlines. „Мрежата  е един от основните канали на разпространени за нас” отбелязва Илиас Мандрукас, eCommerce & Loyalty Manager на Aegean Airlines, добавяйки, че 30% от резервациите става чрез сайта на компанията.

По-интересен е фактът, че ако се включат и резервациите за полети на Aegean, направени през агенции-партньори онлайн, процентът надминава 40%.  При положение, че компанията се обръща към чужбина, важно е, че около 70% от приходите от резервации онлайн идват от чужбина.  В момент, когато интернет е изключително необходим инструмент за разширяването на компанията навън, опитът й е голямо предимство.

Процентът на резервации от чужбина на  Aegean е висок, но ще трябва да се отбележи, че като цяло гръцките фирми от сектора  успяват успешно да се развиват навън. Так например e-Travel действа в 14 страни, а най-важният й пазар е Русия,  TravelPlanet24 –в 18 страни, като последната дестинация е Бразилия, а Airtickets.gr присъства в 9 страни.

Най-впечатляващо е, че в случаите на e-Travel и Travelplanet24 над 85% от приходите идват от чужбина, а дори и процентът на Airtickets.gr -40%, се смята за много висок. Airtickets.gr е най-голямата агенция за резервации в Гърция и съществува от 1999, e-Travel - от 2005, а Travelplanet24 от 2006.

Трябва да се отбележи, че гръцките фирми имат силно място главно в Югоизточна и Източна Европа, където се възползват от отсъствието на големите играчи от Западна Европа. Сега се подготвят постепенно и за Западна Европа, имайки предимството, че границите на печалбите им са по-ниски в сравнение с големите играчи.  „успели сме да развием доста нови неща” казва Балиускас. Освен това тези фирми са създали значителен брой работни места. Само в най-големите 3 фирми работят 350 души и броят им се увеличава непрекъснато.

Какво показват проучванията
Обръщане към мрежата

Важна роля в развитието на гръцките фирми за онлайн резервации има обръщането на гърците към мрежата що се отнася до пътуванията им със самолет, както показват проучванията на Travelplanet24 в началото на лятото.

От извадката от 1005 души от най-големите градове на страната, които имат летища- Атина, Ираклио и Солун излиза, че един от всеки двама гърци (57%) прави резервация на самолетен билет през интернет. От общия брой хора, които резервират билети онлайн (57%), 31% избират да го направят през туристическа агенция в мрежата, а останалите избират страниците на авиокомпаниите.

Според проучването по-голямата чат от потребителите (86%) търсят и сравняват цените в повече от 2 страници, за да направят резервация на самолетни билети. Сравненията на цените се правят или в страници на онлайн туристически агенции, или на авиокомпании.

 

Категории: онлай резервации самолетни билети Aegean Airlines
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus