Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърците все още не са загубили битката за еврото

15 Юни 2012 / 13:06:54  GRReporter
1002 прочитания

Всичко зависи какво правителство ще има страната в понеделник, твърди икономистът и кандидат за депутат от коалицията между партиите “Пресъздай Гърция” и “Драси” Миранда Ксафа в интервю за Мария Спасова.

Госпожо Ксафа, загубиха ли гърците битката за еврото?

Това ще зависи дали в понеделник ще имаме правителство, което ще е в състояние да запретне ръкави и да приложи една програма от реформи, за да стане Гърция отново конкурентна. невероятно е, че след 5 години рецесия имаме огромен дефицит във външнотърговския ни баланс. Това означава, че вече не произвеждаме, че сме една икономика, която е разрушена. И това е нещото, което трябва да направим. Конкурентността е по-големият ни проблем от дълга.

Какво по-различно предлага икономическата програма на Драси и Пресъздай Гърция в сравнение с останалите партии?

Ние сме единствените, които категорично казваме, че държавата трябва да се свие, че трябва да се закрият губещите държавни предприятия и стотици безсмислени организации. Възмутени сме, че има раковоболни, които нямат лекарства и в същото време държавата е избрала да издържа служби, които или нямат смисъл, или биха могли да струват много по-малко, ако например се обслужваха от частния сектор. както например събирането на боклука. Това е което ни отличава и увереността, че трябва да се намали бюрокрацията, да се опрости законодателството, да се улесни предприемачеството, за да се привлекат инвестиции и да се създадат работни места. Това може да стане само, ако се възстанови доверието. Докато има слухове, че Гърция ще се върне към драхмата, никой инвеститор няма да си сложи хубавите евро в Гърция, за да му ги върнат после в драхми.

В случай, че това стане, какво би означавало за Гърция връщането към драхмата?

  Ще бъде един хаос, една болка без полза. Защото не заплатите са причината за ниската конкурентност, а бюрокрацията, ограниченията, които поставя държавата пред свободната икономика и пред пазара на работна ръка. Правителството на Пападимос прие някои закони за реформи, но те все още са само на хартия и въпросът е дали ще се приложат на практика. Например намаляването на минималната работна заплата с 22 на сто, за да стане Гърция по-конкурентна.

Политиката на Европейския съюз не изглежда много резултатна. Какво друго би могло да се направи на европейско ниво, за да се ограничи кризата?

Заемът от 100 милиарда, който беше даден на Испания е голяма помощ. Но в идеалния случай трябва да имаме един финансов и банков съюз. С други думи вместо Европа да дава заеми на държави, които имат нулева кредитна възможност сами да осигурят рекапитализацията на банките си, ще трябва Европа директно да дава заеми на банките.

Категории: Миранда Ксафа Пресъздай Гърция Драси икономическа криза избори еврозона драхма
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus