Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърците вече предпочитат да инвестират в недвижими имоти в чужбина

16 Април 2012 / 13:04:09  GRReporter
1532 прочитания

През последните месеци продължава със стабилни темпове изнасянето на капитали от гръцкия пазар на недвижими имоти и прехвърлянето им на пазарите в чужбина, и главно в Германия. Въпреки това, както отбелязват анализатори на пазара, макар и интересът и търсенето да са определено по-високи от близкото минало, инвестиционните сделки остават сравнително малко. Причината за това е главно по-голямата резервираност от страна на евентуалните инвеститори, последица от общата несигурност на пазарите.

Според Константинос Фолбах, брокер на недвижими имоти в ImmoConsult, има търсене за закупуване на имот в Германия от всички райони на Гърция.

«Става дума за хора, които искат да инвестират в германски имоти, защото те се облагат с по-ниски данъци и имат по-голяма доходност от гръцките. Това са хора, които работят от дълги години (не са пенсионери), които са натрупали някакви спестявания и преценяват, че германският пазар на недвижими имоти е по-сигурен от гръцкия», казва той.

Големият проблем

Според Фолбах обаче, възниква един сериозен проблем, който в крайна сметка ограничава броя на реализираните инвестиции. Повечето от потенциалните инвеститори искат да продадат някакъв недвижим имот в Гърция (обикновено парцел, жилище или магазин), за да финансират покупката на новия имот. Установяват обаче, че или няма интерес от страна на потенциални купувачи, или предлаганата цена е много по-ниска от очакваната.

«Повечето инвеститори все пак разполагат със суми от 250 000 до 300 000 евро и ако е необходимо допълват останалия капитал за инвестиция с банков кредит. По принцип интересуват се от жилища и магазини или съчетание от двете (имоти със смесено предназначение), избягват агенциите, а предпочитаният град е Берлин, тъй като цените са сравнително ниски в сравнение с други градове с повишено търсене, като например Франкфурт», отбелязва Фолбах.

Едно от преимуществата на германския пазар е и лесното финансиране от германските банки, които отпускат като цяло кредити на чужденци, като покриват до 50% от стойността на инвестицията, в зависимост от качеството на имота. «Потенциалните инвеститори естествено трябва да знаят, че банките в Германия са особено строги по отношение произхода на капиталите и проучват щателно вероятността те да са продукт на данъчни измами или нелегална дейност», подчертава той.

Във всеки случай ясно е, че от началото на кризата в средата на 2010, потокът капитали към пазарите на имоти в чужбина се е увеличил многократно. Изчислено е, че само през 2011 гърци са инвестирали над 130 милиона евро в покупка на имоти в Лондон.

Традиционният Лондон

По традиция Лондон е най-предпочитаният град за гръцките инвеститори и поради престижа, но и поради това, че е град, който повечето гърци познават доста добре. Допълнителен стимул представлява благоприятното данъчно облагане, както и инвестиционната сигурност, предлагана от града. Гръцките купувачи в Лондон съставляват една от най-големите групи инвеститори – около 3% от всички чуждестранни инвеститори.

Напоследък тази тенденция изглежда се променя в полза на други дестинации, където икономическото развитие е явно по-гарантирано и цените – по-ниски. Цените в Лондон са се върнали на високите си нива и се очаква сериозна корекция след Олимпийските игри, главно поради забавянето на икономическия растеж, което ще последва. Така доста гръцки инвеститори се ориентират към напускане на британския пазар и навлизане на други развити пазари, като френския, германския и швейцарския. Поради своята близост и ниски цени турският пазар също представлява интерес.

Доходността на имотите в Гърция - надолу

Доходността, която предлага експлоатацията на едно жилище на гръцкия пазар, вече е достигнала особено ниски нива, главно поради значителното нарастване на данъчната тежест през последните две години. Според анализатори на пазара, доходността на един апартамент е не повече от 2–3% на годишна база, което означава, че колкото и ниска да е цената му, ще са нужни няколко десетилетия, за да се изплати инвестицията. За разлика от Гърция, доходността на жилищата на германския пазар достигнаха през 2011 средно 6–7%, което обяснява привлекателността на една такава инвестиция и обръщането на повечето гърци към този пазар. Тази тенденция е независима от мнението, което имат някои от потенциалните инвеститори за упражняваната от германското правителство политика, и неговата отговорност по отношение преодоляването на дълговата криза в еврозоната. Инвестициите са едно, а политиката съвсем друго.

 

 

 

 

Категории: инвестиции недвижими имоти германски пазар доходност ImmoConsult
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus