Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърците слабо познават Европейския съюз

09 Май 2013 / 17:05:26  Виктория Миндова
972 прочитания

Гражданите в Гърция, както и в други европейски страни знаят много малко за важността и ролята на Европейския съюз, за обединението и стабилността в страните от Стария континент. Това е мнението на евродепутатът и заместник-председател на Европейския парламент Роди Краца, която говори за предизвикателствата пред евроинтеграцията в деня на Европа.

“Съществуват сериозни пропуски в информираността на гражданите, особено в Гърция за възможностите, които имаме за реализация в рамките на Европейския съюз. За Гърция конкретно процентът на информираност на гражданите е значително по-нисък от средно приетият в останалите страни от съюза”.

Лошата информираност на хората е в основата на евроскептицизма, който все по-силно завладява различните страни в съюза. Около това мнение се обединяват както местните политици, така и евродепутатите, които се готвят за новите избори за европарламент през 2014. Гърция има 22 места в Европейския парламент. Последните избори за евродепутати през 2009 приключиха с рекордно ниско участие на гласоподавателите. Над 47% от гражданите в Гърция не взеха участие в демократичния процес, въпреки че страната още не беше влязла в дълбока криза, която днес изпитва.

GRReporter попита евродепутатите какви мерки смятат да предприемат, за да мотивират гърците, които в голяма част са обзети от евроскептицизма, да гласуват на следващите избори за Европейски парламент. Отговорите, които получихме бяха до голяма степен уклончиви и неясни.

Според Роди Краца евроскептицизмът не е белег само на гръцките гласоподаватели, но и на българските. Той най-силно се усеща в навечерието на националните избори в България. В по-общ план тя настоя, че европейските органи трябва да имат по-ефективна комуникация и съдействие с местната власт, за да може да се подобри качеството на подаваната от Брюксел информация.

“Темата е сложна и иска комплексни действия, които не могат да се вместят в рамките на годината, която предшества изборите за Европейски парламент”, казва Краца. Според нея възпитанието и културата на европейския гражданин трябва се превърне в част от образователната система на всяка страна. Гражданите трябва да се запознават от ранна възраст със системата и функциите на органите на Европейския съюз и да се създаде по-широка мрежа за комуникация между ръководната система на Европа, националните правителства и гражданите.

Евродепутатът от листата на Зелените еколози на Гърция Никос Хрисогелос смята, че трябва да се предприеме широка предизборна кампания още сега, за да може след година гражданите да са добре информирани за значението на европейските органи. Това ще ги мотивира да вземат по-активно участие в изборите за Европейски парламент.

“Проблемът, който съществува днес е погрешната тактика на гражданите спрямо идеята за европейското обединение”, казва Хрисогелос. Гласоподавателите смятат, че с отсъствието си от изборите, ще накажат местните политици за грешките във водената по места политика. Според него доброволният отказ за участие в изборния процес на по-голямата част от гласоподавателите, ще открие пътя на популисти и крайни сили към европарламента, които ще създадат още по-големи проблеми в процеса на интеграция.

По-конкретен отговор на причините откъде изникват антиевропейските настроения в Гърция даде ръководителят на представителството на Европейската комисия в Атина Панос Карвунис.

“Политическата система в Гърция е пряко отговорна за създалия се през последните години евроскептицизъм”, беше категоричен Карвунис. “Политиците сочеха като виновник за неволите в страната Европейския съюз в период, в който Европа беше призована да помогне Гърция, за да остане в Европейския сюъз, да реформира икономиката и обществената си система”.

Карвунис смята, че ако политическата система поеме своята отговорност и представи открито ползите от помощната програма и по-нататъшното обединение на Европа, слепият евроскептицизъм ще отстъпи пред разума.

Силно проявените антиевропейски и антигермански идеи, развили се в последните години в Гърция ще отстъпят, казва заместник-министърът по външните въпроси Димитрис Куркулас, когато хората започнат да разбират важността на проведените реформи в рамките на програмата за финансова помощ.

“В Гърция трябва да въведем колкото се може по-бързо промените, координирани от Европа, които ще отговорят на проблемите на гражданите. Става въпрос за реформи свързани с облекчаване на бюрокрацията и с увеличаване на заетостта”.

Куркулас казва, че по-бързото преструктуриране на вътрешната система и икономика ще помогне да се разкрие демагогията на идеята, че Гърция може да остане в Европейския съюз без да изпълни задълженията си към международните кредитори. “Напълно разбираемо е всеки да има различно мнение как трябва да се проведат настоящите реформи, но не мога да приема някой да създава впечатление в гражданите, че може да останем във валутния съюз, без да спазваме правилата на еврозоната”.

Категории: ОбществоПолитика евроинтеграция Гърция евроскептицизъм евроизбори 2014
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus