Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърците ще пътуват без виза в САЩ

10 Март 2010 / 13:03:43  GRReporter
2698 прочитания

Отсега нататък гръцките граждани могат да посещават САЩ за период от 30 дни без да е необходимо да чакат за виза, стана ясно по време на посещението на министър-председателя Георгиос Папандреу в САЩ. По предложение на министъра на вътрешната отбрана на САЩ Джанет Наполитано Гърция беше вписана като член на Програмата за премахване на визата, което засилва обмена на информация за пътници и потвърждава строгите критерии за сигурност.

В текста на министерството се споменава, че вписването на Гърция в списъка с още 35 държави, за които вече са премахнати визите е голям напредък в двустранните отношения между двете страни. Отсега нататък гърците ще трябва да подават молба за пълномощно от Електронната система за пътуване по мрежата и а за период от 30 дни ще могат да посещават Америка без виза.

С неофициалната среща на министър-председателя Георгиос Папандреу с Барак Обама в Белия дом, която продължи 10 минути по-дълго от очакваното и на която говориха най-вече за икономика, приключиха срещите на гръцкия премиер във Вашингтон.

След срещата г-н Папандреу заяви, че е уведомил президента Обама за детайлите по плана, който са съставили заедно с президента на Франция Никола Саркози и с канцлера на Германия Ангела Меркел, за ограничаване на действията на спекулантите.

Още от вторник сутринта г-н Папандреу успя да подсигури политическа подкрепа, която поиска от американското правителство. Тази подкрепа бе изразена публично от държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън. Икономическа подкрепа нямаше, но тя бе компенсирана с премахването на визовия режим за гърци, които пътуват в Америка.

По повод на посещението на министър-председателя Папандреу в САЩ, нека си припомним и някои забавни моменти от посещенията на предишните гръцки лидери във Вашингтон.

През декември 1946 г., когато в Гърция се води гражданска война, Константинос Цалдарис осъществява една среща с американския президент Хари Труман, за да поиска икономическа и военна помощ, за да избегне срива на държавата. Три месеца по-късно се обявява догмата Труман, която ще изиграе важна роля и за края на гражданската война в Гърция.

Когато Константинос Караманлис пристигна на посещение в Америка през 1961 г.  се развихря ядрената криза между Съветския съюз и САЩ, която предизвиква такъв хаос в американската дипломация, че лидерът на ЦРУ Алън Далес успява в последния момент да попита сътрудника си: „Кой е този Караманлис?”.

Георгиос Папандреу е третият гръцки президент, който прекрачва прага на Белия дом, за да разговаря с тогавашния най-силен мъж на планетата - демократичният президент Линдън Джонсън. По това време съществуват турски запалахи за инвазия в Кипър. Посещението е записано в историята като свръх-неуспешно, тъй като министър-председателят не приема плана Атчесън, а пък убеждението на американския преидент, че планът е щял да бъде приет било толкова силно, че поканил и турския министър-председател Исмет Инону. Също толкова неуспешен се оказал и опитът на американеца да срещне двамата министър-председатели.

Перфектният климат на срещата от два часа и половина между министър-председателя Константинос Мицотакис и Джордж Буш през 1990 г. приключва с приятелски жест от страна на президента към младата тогава депутатка Дора Бакояни да застане до него на снимката в градината с розите.

По време на посещението си през януари 2002 г. Костас Симитис подарява на президента Джордж Буш новата европейска монета „еврото” и блузка с логото на Олимпийските игри в ... найлонова торбичка.

 

Категории: Актуално политика Барак ОбамаИкономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus