Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърците са раздвоени за провеждането на предсрочни избори

20 Октомври 2014 / 16:10:12  GRReporter
616 прочитания

Опозиционната партия СИРИЗА е утвърдена като първа политическа сила в избора на гръцките гласоподаватели,  последните две социологически проучвания, които бяха проведени в страната.

Според резултатите на анкетата на солунския икономически университет „Македония”, СИРИЗА води срещу управляващата Нова демокрация със 7,5 на сто. В същото време, новоучредената партия на журналиста Ставрос Теодоракис „То потами” е  избутала от третото място екстремно дясната Златна зора. По-конкретно, класацията на партиите според подкрепата им от електората е:

СИРИЗА – 27,5 на сто, Нова демокрация – 20 на сто, То потами  – 7,5 на сто, Златна зора – 6,5 на сто, Гръцка комунистическа партия – 5,5 на сто, ПАСОК – 4 на сто, Независими гърци – 2,5 на сто, ЛАОС – 1,5 на сто и Демократична левица – 0,5 на сто.

Според проучването на агенция Капа Research за вестник “То вима”, разликата в полза на СИРИЗА е 3,9 на сто. Резултатите на анкетата са:

СИРИЗА – 27,4 на сто, Нова демокрация – 23,5 на сто, Златна зора – 6,4 на сто, ПАСОК – 5,8 на сто, То потами – 5,6 на сто, Гръцка комунистическа партия – 5,3 на сто, Независими гърци – 3,8 на сто. ЛАОС – 1,6 на сто и Демократична левица – 1,1 на сто.

Въпреки първенството на левите, техният лидер Алексис Ципрас все още губи от Андонис Самарас в преценките кой е по-подходящ за министър – председател. Там настоящият премиер печели 42,5 на сто от предпочитанията срещу 36,1 на сто за лидера на опозицията.

50,8 на сто или един от всеки двама гърци искат новият президент на страната да бъде избран от настоящия парламент. 42,3 на  сто от гърците обаче искат предсрочни избори и президентът да бъде избран от нов състав на парламента.

Гърците са раздвоени относно нуждата от провеждане на предсрочни избори - 52,4 на сто от тях смятат, че те биха се отразили негативно на икономиката и обществото в страната. Според 46,5 на сто Гърция все още не е избегнала риска да излезе от еврозоната, докато 45,2 на сто са на мнение, че такава вероятност не съществува.

За 40,3 на сто от участниците в проучването по-добро е правителство, където основният коалиционен партньор е Нова демокрация, а за 39,5 на сто – СИРИЗА.

Въпреки че и двете партии залагат на популисткия лозунг „да напуснем меморандума”, повечето от гърците се съмняват в способността им да го направят. Особено в случая със СИРИЗА 69 на сто от анкетираните са посочили, че не е в състояние да прекъсне прилагането на програмите за финансова подкрепа към Гърция. 

Категории: Политика социологическо проучване СИРИЗА Нова демокрация избори за президент предсрочни избори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus