Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърците работят предимно в държавния сектор, търговията и отбраната

04 Септември 2014 / 10:09:17  GRReporter
1120 прочитания

Повечето чужденци, живеещи в Гърция и участвали в преброяването на населението през 2011 от Гръцката статистическа служба (ЕЛСТАТ), са декларирали, че работят като ниско квалифицирани работници, дребни занаsтчии или извършват тежък физически труд. От гърците по-голямата част са заети в областта на търговията (на дребно и на едро), както и в държавната администрация и отбраната.

На ниво Европейски съюз, въз основа на процентното разпределение на заетите лица по групи отрасли на стопанската дейност, Гърция е на първо място в отрасъла «Търговия на едро и дребно, транспорт, складова дейност, подслон и хранене» с процент 30,5%, и на последно място (процент 0,2%) в отрасъла «Управление на недвижимо имущество». Едновременно с това, въпреки всичко изписано през годините, в отрасъла «Държавна администрация, отбрана, образование, обществено здраве и социални грижи» на първо място е не Гърция, а Дания с процент 33%.

Интересен е и фактът, че на национално ниво област Епир е областта с най-голям процент пенсионери от общия брой постоянно население (27,9%), а най-малко пенсионери (18,5%) има в област Южно Егейско море.

По-конкретно, от икономическите характеристики на постоянното население на страната, публикувани от ЕЛСТАТ вчера, става ясно следното:

През 2011 икономически активното население на Гърция възлиза на 4 586 636 души (или 42,4% от постоянното население), а икономически неактивното население – на 6 229 650 души (или 57,6% от постоянното население).

От общия брой на икономически активното население 3 727 633 души са заявили, че работят, а 859 003 души, че са безработни. По-голямата част от икономически активното население са мъже (59%), а жените съставляват остатъка от 41%.

46,2% от заетите са във възрастовата група 30-44 години, следвани от 36,2% във възрастовата група 45-64 години. Средният брой на работещи в домакинство е 0,9.

При двойките (женени или съжителстващи) с поне едно дете под 18 години 52,4% от майките са работещи, а процентът на работещите бащи възлиза на 84,9%. Що се отнася до самотните майки с поне едно дете до 18 години, 61,2% от тях работят, докато процентът самотни бащи с поне едно дете до 18 години, които работят е 74,9%.

В област Пелопонес отрасълът «Земеделие, лесовъдство и риболов» отчита най-голям процент заети (25,6%) от общия брой работещи, а в областта Южно Егейско море най-голям процент заети (23,9%) е отчетен в отрасъла «Предоставяне на услуги за подслон и хранене».

10,5% от общия брой работещи (или 391 398 души) са чужди граждани (включително хората с неуточнено гражданство или изобщо без такова).

От анализа на данни става ясно също така, че по-голямата част от работещите с гръцко гражданство (18,2%) са заети в отрасъла «Търговия на едро и дребно – ремонт на моторни превозни средства и мотоциклети», следвани от 10,7%, които работят в отрасъла «Държавна администрация и отбрана». По-голямата част от работещите с чуждо гражданство (18,8%) са заети в отрасъла «Строителство», следвани от 18,2%, които работят в отрасъла «Земеделие, лесовъдство и риболов». От всички заети, декларирали, че са ниско квалифицирани работници, дребни занаятчии или извършват тежък физически труд, 59,1% са гърци, а 40,9% са чужди граждани.

От общия брой заети, по-голямата част (30,8%) имат средно образование (общо, професионално, църковно и др.). Що се отнася до работното място, по-голямата част от заетите (61,7%) работят в общината по постонянното си местожителство.

 

 

Категории: Гръцка статистическа служба ЕЛСТАТ работници чуждестранни граждани заети лица
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus