Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърците предпочитат фестивална София

26 Юни 2010 / 17:06:28  Виктория Миндова
1814 прочитания

След традициите на сръбския град Нови Сад, където всяка година за повече от десетилетие се провежда международният Exit Festival, днес София също се превърна в един от музикалните центрове на Балканския полуостров. Фестивали и други музикални събития привличат меломани от различни страни, които предпочитат да се насладят  любимите си групи в града, който расте, но не старее. Най-редовните музикални туристи (ако можем така да ги наречем) си остават гърците. Независимо, че в Атина се провеждат същите събития както и в София, жителите на северна Гърция предпочитат да посещават концерти в България поради няколко причини.

Първо пътят до София за хората от Солун, Кавала, Ксанти и други райони от гръцка Македония е много по-кратък. Освен това с актуализирането на тарифите за ползване на гръцките магистрали, цената на пътуването в посока Солун-Атина и обратно се повиши многократно в последните години. Друга причина е, че в много случаи билетите при нас все още са по-евтини от тези в южната ни съседка. „Предпочитам да отида до София за любимите ми концерти, защото ми излиза много по-евтино, хората са страхотни и винаги е приятно преживяване,” заявява 29-годишния Михалис от Серес. Друго предимство на българската столица е, че събитията тук винаги се провеждат центъра на града за разлика от тези Гърция. Грандиозният британски фестивал Sonisphere например, който преминава като ураган през Европа това лято, се проведе на легендарния стадион Васил Левски в самото сърце на града. За разлика от Атина, която не може да приюти гигантския фестивал и той ще се проведе в местността Малакаса на терена Terra Vibe на почти четиридесет километра от античния град.

Не на последно място е и желанието на гърците да опознаят по-добре България. Какъв по-добър начин е това да отидеш на концерт и да споделиш еуфорията от звука и визията на любимата си група с хиляди други твои съмишленици. Топлият дух на българското гостоприемство и любовта към музиката, кара всички музикални туристи (гърци или не) да се завръщат всяка година тук, когато музикалната ни сцена предлага поредната концертна тръпка.

 

Категории: МузикаКоментар
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus