Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърците пазаруват в мрежата ваканционни пътешествия, филми, музика и софтуер

23 Януари 2012 / 21:01:38  Виктория Миндова
2344 прочитания

Гърците купуват по интернет главно туристически услуги, ваканционни пътувания, филми, музика, софтуер и компютърни компоненти, сочи проучването на TNS ICAP, което беше представено от управителния директор на компанията Лина Сари. Тя говори на форума за интернет търговия “3rd Distance selling & e-commerce conference”. Сари подчерта, че данните, които представя Европейската статистическа служба Eurostat, че само 55% от гърците са интернет грамотни не представят цялата истина. Основният процент от неизползващите интернет са в третата възраст, което не е необичайно за една застаряваща нация. За сметка на това почти 80% от гърците, които ползват интернет са във възрастовия диапазон от 15 до 44 години. Тази възрастова група е и най-продуктивната и най-активната, която определя и общите консуматорски настроения.

От тази гледна точка сега е най-добрият момент за отварянето на интернет магазин в Гръция. Най-силните потребителски групи имат завишен интерес към интернет пазаруването, а 94% от младежите ползват всекидневно интернет и поне една от социалните мрежи. Покупките по мрежата спестяват време и понякога средства и все още не е станало масово явление, т.е. всеки магазин да има и интернет представителство за дистанционни продажби. Това е мнението на началник на отдела за нови бизнес възможности Костис Пападопулос от Lighthouse.

Пападопулос подчерта, че все още може да се заеме сериозен пазарен дял със сравнително малко средства, което няма да е възможно в скоро бъдеще. Въпреки примамливите възможности начинаещите трябва да имат предвид, че не трябва да прекаляват с обема и разнообразието на продукцията. Трябва да имат предвид, че интересът на клиента може да бъде загубен много лесно, което изисква добрата визуализация на отделните компоненти. Дизайнът в този смисъл е важен, но е по-важно как ще се улесни ползването на конкретния интернет магазин.

Бъдещето може да е в електронната търговия, но тя не е за всеки, казва изпълнителният директор на сайта за туристически услуги pamediakopes.gr Никос Улис. Според него най-често срещаните грешки при предприемачите, които започват да се занимават с интернет търговия е, че инвестират много в софутер и дизайн, а не мога да предвидят колко много може да им струва успешният маркетинг. “Технологията вече е станала много евтина и всеки желаещ би могъл да създаде един качествен сайт, но да намериш и клиенти, които пазаруват е много по-трудно и се искат познания и целенасочени усилия”. Улис настоява, че електронната търговия е “спорт” за големи фирми и организации за момента. Гърцките електронни магазини засега имат предимство за развитие в страните от Балканите и бившия източен блок, защото по-напредналите в тази област страни като САЩ, Англия и Германия все още не са стъпили на тези пазари.

Специалистите са обединени около мнението, че най-големите пречки пред електронната търговия са свързани с куриерските услуги, техните разходи и връзката между цена и сигурност на пратката. Освен това са категорични, че създаването на един интернет магазин само по себе си не означава, че ще е успешен. Иска се модел за целенасочен мрежов маркетинг, резултатите от който трябва постоянно да се ревизират и при нужда да се променя посоката на предлагане или на реклама, за да се достигнат максимално високи резултати и да не се губят средства в неефективни форми на популяризиране.

“Средно 70% от посещенията в интернет магазин достигат до предпорследна фаза на покупката и все пак се отказват и не я извършват”, казва Георгиос Фрагакис от Forestview, които анализират данните и потребителското поведение на пазаруващите в интернет. Те са категорични, че за да се повишат продажбите в интернет-магазините, търговците трябва да интегрират системи за промоционални оферти. Три часа след като са излезли от сайта може да има се предложи автоматично 10% намаление на стоката, която са се отказали да закупят в последния момент. От Forestview гарантират, че поне 30% от тези потребители ще се върнат в интернет магазина, а 16% от тях наистина ще закупят стоката с предложеното намаление.

“Ако искате да продадете правилно, трябва да разберете как потребителите пазаруват”, казва Танасис Петмезас, който е изпълнителен директор на CosmOne. Компанията е част от холдинга на гръцката телекомуникационна компания ОТЕ и предлага услуги за оптимизиране на разходите в електронните услуги, като работи изключително в областта business-2-business с големи гръцки предприятия. Той е категоричен, че трябва да се извършва внимателно проучване на интересите на клиентите, за да се достигне максимален резултат.

Стефанос Коминос, главен секретар отдел “Търговия” към Министерството на развитието и конкурентостта заяви откровенно, че  държавата няма все още конкретна нормативна рамка, която определя конкретно дейността на дистанционната търговия, но подчерта, че нейното развитие е наистина необходимо особено в периода на фискална стагнация.

Категории: интернет магазини мрежи тенденции софтуер Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus