Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърците обръщат гръб на телевизията

09 Октомври 2014 / 15:10:55  GRReporter
1329 прочитания

Ново проучване, извършено от ConsumerLab на компанията Ericsson, разкрива предпочитанията на гръцките потребители към т.нар. streaming (гледане на видео съдържание он лайн) пред традиционната телевизия. По-конкретно, 86% от гърците предпочитат стрийминг медиите, спрямо 77%, предпочитащи традиционните средства за информация.

Според резултатите на проучването, гледането на стрийминг съдържание се доближава до традиционната телевизия в световен мащаб, като изостава само с два процентни пункта по отношение на седмичното гледане. Освен това почти всеки пети потребител (19%) е склонен да плати за възможността да има достъп до любимото си съдържание от всяко устройство, което означава, че в рамките само на 2 години броят на тези потребители се е увеличил с 25%.

Докладът на Ericsson ConsumerLab TV & Media 2014 се базира на 23 000 анкети, извършени он лайн с потребители на широколентов интернет в 23 страни – Бразилия, Франция, Германия, Гърция, Обединени арабски емирства, Великобритания, САЩ, Индонезия, Ирландия, Испания, Италия, Канада, Китай, Малайзия, Мексико, Южна Корея, Португалия, Русия, Сингапур, Швеция, Тайван, Турция и Чили. Почти всички участници в проучването използват интернет ежедневно. Резултатите от изследването представят възгледите на над 620 милиона души.

Проучването се извършва за пета поредна година, като за първи път тази година включва данни и от Гърция.

Проучването разкрива и увеличаване на времето за гледане на видео съдържание през други устройства (компютри, лаптопи, смарт телефони и таблети). Освен това става ясно, че традиционните канали и кабелната телевизия се смятат от мнозина за «хранилища на съдържание», откъдето могат да теглят отделни избрани програми, за да ги гледат по-късно, използвайки цифрови записващи устройства (DVR). Увеличаващата се употреба на DVR спомага и за продължаване на тенденцията за «маратонско гледане» на сериали (binge), започнала с колекциите от телевизионни сериали и филми на DVD и напълно противоположна на традиционното седмично очакване на новия епизод.

Поради същата причина много телевизионни зрители са се прехвърлили на абонаментни услуги video-on-demand (S-VOD), като например Netflix и Hulu, а 48% заявяват, че предпочитат всички епизоди на сериали като «Breaking Bad» и «House of Cards» да се излъчват едновременно, за да могат да гледат който епизод искат.

Никлас Хеймън Ренблум, Senior Advisor в Ericsson ConsumerLab, заявява: «Нашето проучване показва, че 56% от абонираните за услуги video-on-demand предпочитат всички епизоди на един сериал да се излъчват едновременно, за да ги гледат когато искат, срещу 45% от тези, които не са абонати на S-VOD. Това показва как тези услуги влияят върху навиците и изискванията при гледане на съдържание».

«Има различни категории при маратонското гледане на сериали. Някои зрители откриват един сериал по средата на сезона и гледат много серии подред, за да стигнат до развитието на събитията в новите епизоди. Други предпочитат да изгледат целия сезон, когато искат, със свое темпо, и обикновено изчакват сериалът да свърши и тогава го гледат, когато вече всички епизоди са налични».

Докато 41% от потребителите са изразили желание да могат да гледат любимите си програми навсякъде, все още съществуват две основни ограничения: разходите за мобилни данни и разходите за самото съдържание.

Друг интересен извод на проучването е, че мнозина потребители не са склонни да правят компромис с качеството на картината, като 43% заявяват, че ултра високата разделителна способност (Ultra High Definition) е изключително важна.

 

 

 

Категории: технологии проучване ConsumerLab Ericsson видео съдържание стрийминг streaming
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus