Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърците обичат екзотичните места

09 Юни 2010 / 22:06:24  Виктория Миндова
6966 прочитания

"Гърците обичат екзотичните места," това е заключението на председателя на Гръцката туристическа асоциация Василки Ская, която говори специално пред GRReporter за туристическия бизнес в Гърция, предпочитаните от гърците дестинации за почивка и промените в условията на криза. Гръцката туристическа асоциация съществува над 80 години и събира в себе си най-добрите туристически и пътнически агенции от страната. Освен председател на туристическата организация Василики е и собственик на туристическа агенция Day Rise Holidays, която е базирана в Солун и действа двайсет години в областта на туризма. Представител на реалния бизнес Василки Ская ни представи гледната точка туроператорите в Гърция за състоянието на туристическия сектор днес. 

Разкажете ни малко повече за дейността на вашата туристическа агенция и какво представлява Гръцката туристическа организация, която оглавявате.

В туристическия бизнес съм от 25 години. Дейността на Day Rise Holidays като цяло е свързана с outgoing туризъм, което означава, че се занимаваме в по-голяма степен като туроператори с почивки в чужбина. Клиентите ни са в по-голяма степен гръцки граждани, които искат да почиват в извън страната. Имаме един отдел на остров Керкира, който се занимава с туристи от чужбина, но основно контактуваме с гърци. Работим колкото се може по-добре и предлагаме възможно най-добрите услуги, защото в този бизнес качеството на обслужването е всичко. Даваме най-голяма важност на висококачествените услуги и удовлетворението на клиента.

Гръцката туристическа асоциация от своя страна е сърцето на гръцкия туризъм, нейният гръбначен стълб. В организацията има около 1700 членове, а управлението на асоциацията се състои от 15 члена.  От туристическите агенции в организацията се зависи почти целия туристически поток от и към страната, както и дейностите, които са в пряка зависимост от туризма.

Къде обича да пътува гъркът според вашите наблюдения?

Централният офис на нашата фирма е в Солун, така че имаме много клиенти, които често пътуват за бизнес или туризъм в България и Турция. Други любими дестинации на гърците са Египет, Тунис, Мароко, Дубай. Въобще гърците обичат екзотичните места. Голяма част от гръцките туристи са заинтересувани от така наречения образователен туризъм. Искат да опознаят света, чужди култури и привички. Лесно пътуват до различни континенти и отдалечени дестинации като цяло. Любознателни са и разстоянията не ги плашат лесно.

Наблюдавате ли повишаване на туристическия поток от Гърция към България и по какви причини най-често гърците пътуват към България – бизнес или удоволствие?

Определено може да се каже, че потокът от гърци-туристи се е увеличил многократно през последните десет години. По-често причината за пътуване към северната ни съседка е почивка. Особено популярни в Гърция са българските зимни курорти –Банско и Боровец. Зимният туризъм е най-силен според мен при пътуванията до България. Ние се шегуваме, че много често през зимата ако сте в някое заведение в Банско например сякаш не си излизал от Гърция – навсякъде чуваш гръцка реч, гръцка музика и т.н.  Хората са много гостоприемни по тези места и гърците обичат да прекарват зимните си почивки в България.

Кои туристически дестинации вече не са толкова популярни, както преди няколко години?

Интересът определено спадна към  Обединените арабски емирства и Дубай. Това са дестинации, които няма какво много да дадат на туриста. Не са като Гърция или България, които са страни с дълголетна история и култура и прекрасна природа, която е удоволствие за окото и разнообразие за ума. Високите сгради и огромните молове не са достатъчни, за да задържат постоянния туристически интерес към страната. Към тези страни се пътува повече по бизнес, не толкова за почивка. Като цяло след големия бум, вече не представляват интерес за средностатистическия турист.

Как се промени туристическия пазар в последно време след задълбочаването  на икономическата криза в страната?

Истината е, че туристическия пазар на остана незасегнат от кризата. Обема до известна степен се намали, но и като цяло пазарът започна да се изменя. Наблюдава се едно постоянно развитие, което променя тенденциите за едно денонощие. Според мен туризмът по-скоро еволюира и се изменя, от колкото да се свива поради кризата. Промените, които наблюдаваме вече са на базата на интересите и знанията на туристите, отколкото на някои други странични фактори. Нови дестинации се откриват постоянно. Това, върху което може да се отрази единствено кризата е цената на услугата, особено за далечните места. Културно-исторически центрове, които са в по-далечни страни остават на заден план, когато цената на самолетните билети например се вдигне. Тогава туристи избират дестинации, които отговарят или са по-близки до финансовите им възможности. Понякога избират да летуват по гръцките острови или предприемат пътувания да по-близки места като Тунис или Мароко с по-атрактивни цени.

Защо гръцките хотели държат по-високи цени за гръцки граждани, отколкото за чужденци?

Категории: ТуризъмИкономикаПазари
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus