Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърците не искат политик за президент на републиката

14 Октомври 2014 / 13:10:47  GRReporter
599 прочитания

Гърците изглеждат разделени на два лагера що се отнася до предстоящия избор на президент на страната, който трябва да бъде излъчен от настоящия или от следващия парламент.

Това разкрива новото социологическо проучване на ALCO, осъществено по поръчка на телевизионния канал Action 24, в което се отбелязва, че гърците искат личност, която е далеч от политиката и има принос в други области на живота.

Въпреки това, според резултатите на изследването, реализирано с участието на 1 000 души в периода четвъртък-неделя, гърците изглеждат «объркани» и по отношение на  ролята, която трябва да изпълнява държавният глава.

На въпрос дали ролята на президента е важна, 57% от запитаните са отговорили отрицателно, 40% смятат ролята му за важна, а 3% не са отговорили.

Едновременно с това гърците са разделени на два лагера, като 50% заявяват, че не ги интересува кой ще бъде следващият президент, а останалите 50% отговарят, че се интересуват.

Що се отнася до вероятността от предсрочни избори, 46% смятат, че президентът на републиката трябва да бъде избран от настоящия парламент, а 42% са на мнение, че страната трябва да отиде на избори и да бъде избран нов парламент.

По отношение на основното качество, което трябва да притежава следващият президент на страната, 38% от запитаните отговарят, че той трябва да има социален принос, 26% - международен престиж, 18% - политически опит, а 17% смятат, че трябва да произлиза от културните кръгове.

Едва 30% от участниците в проучването биха искали кандидатът да идва от политическите кръгове, като 50% предпочитат да идва от друга област, а 20% не отговарят.

На въпрос във връзка с имената, които се споменават като евентуални кандидати, респондентите са отговорили:

  • Фотис Кувелис 13%
  • Никос Констандопулос 10%
  • Мария Даманаки 7%
  • Ставрос Димас 7%
  • Никой 52%
  • Без отговор 11%

Интерес представляват също така отговорите на запитаните по отношение на това, кого биха предпочели да видят в ролята на президента. Най-често посочваните имена от участниците в анкетата са на известната историчка, византолог Елени Гликадзи Арвелер, бившия президент на организационния комитет за летните олимпийски игри в Атина през 2004 Яна Ангелопулу, посланичката на добра воля на ЮНЕСКО Марияна Вардинояни, изтъкнатия гръцки физик Димитрис Нанопулос, професора по конституционно право в Атинския университет Никос Аливизатос, професора по физика и два пъти ректор на Университета в Крит Йоргос Граматикакис и големия гръцки композитор Микис Теодоракис.

 

 

Категории: президент избори социологическо проучване кандидати
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus