Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърците консумират 20% по-малко алкохол от 2004 година

28 Януари 2010 / 19:01:29  GRReporter
1243 прочитания

Кризата в Гърция се оказа полезна за здравето. Високите акцизи доведоха постепенно до намаляване на търсенето и потреблението на алкохол в страната в последните пет години. Това показа  проучване, проведено от катедрата за икономически изследвания ICAP, член на групата Global Finance. Изследването сочи, че пазарът на алкохол спада с 4% всяка година от 2004-та насам.

В момента вносният алкохол заема най-голям дял на пазара на спиртни напитки. Най-предпочитания  алкохол от вносните е уискито с 40% пазарен дял, а от местното производство узото с 25% от общата консумация на алкохол в страната. С по-ниско търсене са спиртни напитки като водка (10%), джин (4%), ликьор (8%), а  брендито и рома с минимален пазарен дял. Производството на спиртни напитки претърпява спад след средата на 1980-те, когато гръцките потребители, в съответствие с европейските стандарти, започва постепенно да заменят произведените от местната индустрия стоки с други вносни алкохолни напитки.

Гърция запазва  изключителното производство на узо и до днес, като традиционно алкохолно питие. "Пазарът е в рецесия. Търговските обекти за продажба на алкохол отбелязват намален оборот от 20% спрямо същия период на миналата година, въпреки увеличения на производствените цени то 4-5%. Хората нямат същата покупателна сила както преди няколко години и това се отразява и в нашия сектор", казва Евангелос Мичос президент на Общогръцката федерация на търговците на вина и спиртни напитки. Организацията включва над две хиляди членове – вносители, производители и търговци на алкохол на едро и дребно.

Министерството на финансите е заложило тази година ново двайсет процентно повишение на алкохолните напитки, което ще влезе в сила след въвеждането новата данъчна реформа през март. Това предполага, че тенденцията на намаляване на потреблението на алкохол ще се запази и в близко бъдеще.

Категории: АлкохолПазариИкономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus