Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Гърците избраха парламент на крайностите

07 Май 2012 / 08:05:50  GRReporter
1492 прочитания

Седем партии успяха да си намерят място в новия гръцки парламент след вчерашния исторически и съдбовен от всяка гледна точка вот. Депутатските места се разпределят по следния начин:

Нова демокрация – 108, Радикалната Левица СИРИЗА – 52, ПАСОК – 41, „Независимите гърци” – 33, Комунистическата партия – 26, нацистката Златна зора – 21 и Демократичната Левица – 19.

При преброени 98,95 на сто от бюлетините почти невъзможно изглежда трите партии: Зелени еколози, ЛАОС и Демократичен алианс да успеят да съберат необходимия брой гласове, за да стигнат до границата от три на сто и да влязат в парламента.

При тези условия 19,03 на сто от гръцките гласоподаватели няма да бъдат представени в новото народно събрание. Освен това се отдалечава възможността за създаване на коалиционно правителство с участието на Нова демокрация и ПАСОК, понеже сборът от изборните им резултати не е достатъчен, за да бъде постигнато парламентарно мнозинство.

За тази цел е необходимо Демократичният алианс на Дора Бакояни да влезе, а ЛАОС и Зелените еколози да останат извън парламента. Само така би било възможно да се постигне крехко, но все пак някакво мнозинство на партиите, които подкрепят меморандума за икономическа помощ към Гърция.

В обратния случай, т.е. ако ЛАОС и Зелените еколози или една от двете партии влязат в парламента, което и е по-вероятно, постигането на парламентарно мнозинство на партиите, които са за меморандума  се превръща в „сън в лятна нощ”.

Според досегашните резултати единственият случай, в който може да се постигне едно съвсем минимално мнозинство на Нова демокрация и ПАСОК е трите партии да останат извън парламента, но да повишат процентите си, защото така „пада летвата” на границата за създаване на самостоятелен кабинет. Но този сценарий е твърде трудно да се осъществи.

По-късно днес министърът на вътрешните работи Тасос Яницис ще предаде резултатите от изборите на последния председател на парламента Филипос Пецалникос. Той на свой ред ще ги предаде на президента Каролос Папуляс, който след това ще връчи мандата за сформиране на правителство на лидера на Нова демокрация Андонис Самарас.

Ако неговите опити не успеят, след три дни мандатът ще бъде даден на лидера на втората по сила партия – Радикалната Левица СИРИЗА. Ако и нейният лидер Алексис Ципрас не съумее да състави кабинет, мандатът ще бъде даден на ПАСОК.

Всеки мандат важи за три дни. Ако пропаднат всички опити президентът ще свика заседание на политическите лидери с цел да бъде създадено правителство. Ако и този опит се окаже неуспешен, той ще назначи за премиер председателя на една от трите върховни съдебни инстанции и ще му възложи да проведе нови избори.

Категории: Политика избори парламент кабинет президент мандат
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus