Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърците ги чака по-ниска минимална работна заплата през 2012

03 Януари 2012 / 12:01:52  GRReporter
2458 прочитания

Ново намаление на заплатите идва с новата година в Гърция. Работодателски организации и синдикати отново сядат на масата за преговори, за да намерят компромисен вариант в реформата на трудово-правните отношения две седмици преди надзорната тройка да се върне в Атина. Предложенията на работодателите са да се замразят за поне три години Колективните трудови договори и увеличенията според тях, а някои гласове настояват и за намаляване на законно установената минимална работна заплата с 20%. В момента тя е 751 евро, а младежи до 25 години без работен стаж получават 600 евро или 80% от минималната работна заплата.

Гръцките синдикати засега категорично отказват да приемат новите предложения за намаляване на работните възнаграждения. “Колективните трудови договори са неприкосновени. Синдикалното движение не би се съгласило с нарушаването на дори една йота от тях”, заявява председателят на Съюза на заетите в частния сектор, Янос Панагопулос. Отрицателният икономически ръст, задълбочаващата се рецесия и високите данъци и такси не остават голям избор пред работодателите. Над 120 хиляди малки и средни предприятия прекратиха дейност от началото на кризата, а безработните в Гърция наближават един милион души.

Пред задължително изискваните от държавата приходи, намалените обороти и минималните печалби, свиването на разходите за заплати е необходима стъпка за запазване на предприятията живи, сочи позицията на надзорната тройка. Освен това за момента това е най-бързият начин да се подобри до някъде конкурентността на гръцката продукция на външните пазари. Същевременно месечните възнаграждения, главно в държавния сектор трябва да се съобразят с производителността на страната.

Представителите на Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия се връщат в гръцката столица в средата на януари. Тогава започват преговорите за подписването на втория договор за финансова помощ, който ще осигури около 80 милиарда евро само до пролетта на 2012. Наред с други реформи, надзорниците очакват да видят напредък в либерализирането на трудовия пазар. Друг вариант, който обществените организации разглеждат е намаляването на средната работна заплата чрез премахване на помощи и добавки. Първата добавка, установена в Колективните трудови договори, която ще бъде принесена в жертва е тази за стаж. Най-пострадали от нейната отмяна ще са хората с дълги години работа зад гърба си.

Министерството на заетостта и социалното осигуряване дава възможност да се съкратят разходите за заплати, без да се намалява чистото възнаграждение на работниците чрез въвеждането на работна карта. Тя е магнитно устройство, с което се засича началния и крайния час на работа на служителите, а министерството получава точна информация за броя на заетите във фирмата, работното им време и точната сума, която очаква да влезе в осигурителните фондове от конкретните предприятия. Ако предприемачите приемат системата с магнитните карти, министерството им дава 10% отстъпка от плащането на социалните осигуровки на техните служители. Програмата с магнитните работни карти се очаква да влезе в сила от март тази година, а до 2014 отстъпката ще достигне 25%.

От известно време се говори, че тройката иска да наложи португалския модел в Гърция. Минималната работна заплата там е по-ниска (566 евро), но ще бъде намалена допълнително, а Колективните трудови договори са заменени с индивидуални корпоративни договори. До момента официалните данни сочат, че гръцката средна работна заплата е намалена с 12% от средата на 2010, а над 270 хиляди служители в частния сектор са минали от пълен на непълен работен ден. Инспекцията по труда съобщава, че през миналата година 32,5% от новоназначените са намерили работа с почасово работно време, за разлика от 2010, когато техния брой е бил 16,7%.

Ниво на минималната работна заплата в някои европески страни*:

  • Люксембург – 1758 евро
  • Ирландия –  1462 евро
  • Холандия – 1424 евро
  • Белгия – 1415 евро
  • Франция – 1365 евро
  • Обединеното кралство – 1139 евро
  • Гърция – 863 евро**
  • Испания – 748 евро
  • Словения – 748 евро
  • Малта – 665 евро
  • Португалия – 566 евро
  • Полша – 349 евро
  • Чехия – 391 евро
  • Словакия – 317 евро
  • Литва – 282 евро
  • Унгария – 281 евро
  • Естония – 278 евро
  • Латвия – 232 евро
  • Румъния – 157 евро
  • България – 123 евро

 

* Данните са на Европейския статистически институт Юростат, цитирани от Етнос.

** Минималната заплата в Гърция е 751 евро, но към общата сума се добавят и възнагражденията от 13-та и 14-та заплата. 

 

Категории: ИкономикаПазари трудов пазар минимална работна заплата Гърция тройка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus