Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърци замърсиха с вирус 250 000 компютри в цял свят

04 Юли 2014 / 09:07:25  GRReporter
889 прочитания

Двама млади гърци, на 27 и 31 години, и двамата завършили информационни технологии в гръцки университети, са задържани като създатели на вирус с кодовото название «Lecpetex», разпространяван предимно чрез Facebook, който изглежда е заразил 250 000 компютри в цял свят. Те са изпращали на потребители на сайта лични съобщения със зловреден софтуер в прикачен файл. Двамата извършители са се сдобивали с достъп до компютрите на потребителите във Facebook, които правели грешката да отворят заразените файлове.

Според Гръцка полиция, ръководството на Facebook е променило политиката за поверителност, за да се справи със заплахата. Освен чрез Facebook, двамата обвиняеми са разпространявали Lecpetex чрез програмите peer-to-peer, където интернет потребителите разменят безплатно музикални файлове, филми и др. По този начин двамата задържани са открадвали от компютрите на трети лица виртуални парични единици (bitcoins) или пък са създавали сами bitcoins използвайки едновременно мощта на хилядите компютри, които контролирали. Впоследствие превръщали виртуалните пари в евро чрез специални «обменни бюра», каквито има в интернет. Според източници, от своята престъпна дейност двамата са присвоили 23 000 евро.

Двамата млади хакери са открити след няколко месечно разследване на службата за борба с електронните престъпления към Гръцка полиция. Обвинени са за измама и нарушаване на компютърната поверителност, и вчера бяха отведени пред следователя. 

 

 

Категории: хакери зловреден софтуер Facebook bitcoins служба за борба с електронните престъпления
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus