Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърци от САЩ и Канада обещаха да изкупят държавния дълг на Гърция и Кипър

04 Октомври 2012 / 20:10:02  GRReporter
1827 прочитания

Група гърци от САЩ и Канада, които се представят като група E.N.D. (End National Debt – Край на държавния дълг) заявиха, че са внесли 600 милиарда долара в канадска банка с цел да закупят гръцкия държавен дълг. „Новината” се появи в началото на септември в няколко провинциални медии и известни за заниманията си със световната конспирация електронни страници, където се появиха интервюта с някои от конкретните гръцки бизнесмени зад граница. Първоначално те бяха заявили, че ще погасят задълженията на Гърция към кредиторите й до 9 септември, както и че имат подобни планове и за Кипър.

По неизвестни причини те не успяха да спасят Гърция преди месец, но в понеделник представиха доказателства за това, че са в състояние да изпълнят обещанието си.

Никому неизвестните Артемис Сорас, който се самоопределя като благотворител и кардиологът Емануил Ламбракис организираха пресконференция, където обявиха, че вече са енсли 600 милиарда за Гърция и 50 милиарда долара за Кипър в банки в Торонто и Онтарио. В патриотичните си речи те посочили, че ще дадат парите, ако надзорната тройка напусне Гърция и правителството анулира меморандума за финансова помощ.

Според председателя на E.N.D. Ламбракис групата е била поканена в ООН от група държави от Африка и Карибските отрови, за да представи своята програма. „Получихме 24 молби за да отпуснем заеми към държавите с лихва 0,5 на сто. Тя е символична и съществува само като условие за отпускането на заема, защото в противен случай парите ще бъдат счетени за дарение. Но за кипърците, които са поробени и живеят под окупация лихвата ще е нулева”.

Сорас и Ламбракис заявиха, че предприемат действия сега, защото е заплашена от фалит през следващите дни и никой не предупреждава хората за това. „Те го крият. 31,2 милиарда евро (т.е. следващият транш от заема – б.а.) няма да се влеят в пазара. Това са пари от облигация, която Гърция дължи на едно частно лице от 1982. Гръцкото правителство иска да изплати тази сума на всяка цена, защото ако няма тези пари на 14 октомври Гърция ще фалира”.

„Радостната новина” бе разпространена в цялата страна толкова бързо, че се наложи намеса на финансовото министерство. От ведомството уточниха, че не са получавали подобно предложение, оферта или информация. „В момента, когато полагаме огромни усилия, за да съкратим разходите с 11,5 милиарда евро и да подсигурим следващия транш от заема всяка информация за „откриване на съкровища”, които се предоставят за изплащането на заемите може да бъде приета само като шега”, се посочва в текста.

В същото време генералното консулство на Гърция в Торонто орповергава категорично информацията, че е заверило пълномощно на групата E.N.D. Според консула Димитрис Аземопулос компетентният служител е заверил само един документ за автентичността на подписа на адвоката, който носи пълната отговорност за истинността на съдържанието на конкретния документ.

От своя страна официалната организация на гръцката диаспора в Монтреал и Торонто не познават създателите на E.N.D. В изявления за гръцката информационна агенция АНА-МПА американският бизнесмен от гръцки произход Джон Кациматидис – номер 132 в списъка на най-богатите американци на списание Форбс твърди, че „става дума за измама”.

Днес синият депутат Адонис Георгиадис подаде жалба по случая до Върховния съд. В нея той посочва, че всички представени от мнимите спасители на Гърция данни са фалшиви или подправени. Според депутата участниците в случая действат преднамерено, като същевременно разпространяват невярна информация. Адонис Георгиадис призовава съдебните власти да разследват дали те не извършват и измама, след като представят лъжливи събития като реални и заблуждават обществото. В заключение той определя Сорас и Ламбракис за измамници, които създават сценарии за конспирации и предизвикват проблеми на Гърция с Канада и САЩ.

Според източници банката в Монтреал, където те твърдят, че са внесли колосалната сума от 600 милиарда долара възнамерява да подаде жалба срещу тях. Както обявиха от Bank of Montreal, общата стойност на всички влогове в нея е 150 милиарда долара.

Категории: ПолитикаОбщество държавен дълг гръцка диаспора 600 милиарда долара измама
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus