Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Градоустройството и екологията – приоритети на новото управление

22 Октомври 2009 / 20:10:04  GRReporter
1557 прочитания

Виктория Миндова
    Новото гръцко правителство излезе с решение да се замрази  текущият закон за описване  и класифициране на незаконните сгради и постройки - познат още като закона Суфлиас. Законът се смята за неефективен по отношение на градското регулирне, въпреки че донесе на предишното правителството на приход в размер на 1,5 млрд. евро.
    “Не можем да признаем и приложим подобно регулиране, което цели само да се съберат средства, без да допринасят за попълването и обновяването на градоустройствения план и без да имат някаква обществена полза”, каза в обръщение към пресата в четвъртък следобед Тина Бирбили, министър на окoлната среда, енергията и климатичните промени.
    На въпроси на журналистите за повече подробности за новия законопроект, който се очаква да бъде внесен за гласуване след шест месеца, т.е. в началото на април 2010, министърът не даде никакви подробности под предтекст, че в момента програмата все още се разработва и иска съгласуване с министерство на икономиката, преди каквито и да е официални изявления.
    Министър Бирбили също така представи на кратко основните теми, които са били обсъдени на срещата на Европейската комисията за опазване на околната среда в Люксембург.
    Еврокомисарите са достигнали до единодушно решение да се предприемат пакет от мерки по отношение на климатичните промени. Намаляване на отделянето на вредни емисии в атмосферата до 80% към 2050год., въвеждане на модерно и ефективно законодателство, в рамките на което ще се развиват нови дейности и технологии, приятелски настроени към околната среда. Обсъдени са били и въпросите за начините на обработване и рециклиране на старите кораби.

Категории: Тина Бирбили екология градоустройство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus