Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Готви се смяна на гръцкия финансов министър

13 Януари 2014 / 15:01:36  GRReporter
801 прочитания

Гръцкият министър на финансите Янис Стурнарас тези дни се готви трескаво за новия кръг от преговори с тройката. Но не бърза, както друг път. Иска да спечели време, за да има повече данни на разположение за хода на приходите и чрез тях да укрепи позицията на страната по време на преговорите.

Той смята, че събираемостта на данъка върху недвижимите имоти ще се увеличи до 82% и първите данни от декември показват дори по-високи резултати.

Тройката от своя страна смята, че събираемостта ще достигне 78% и при това положение разликата в прогнозите на гръцката страна и кредиторите относно събираемостта на данъка е в размер на 300 милиона евро.

Ако междувременно приходите от декември потвърдят предвижданията на гръцкия министър, тогава той ще има предимство пред Пол Томсън, представителя на Международния валутен фонд в надзорната тройка.

Също така значителни остават и разминаванията в прогнозите за приходите от ДДС в ресторантьорството.

И в този случай гръцкият финансов министър очаква по-добри резултати.

Поради тази причина той иска да спечели време и не бърза, предпочита удължаване на преговорите до срещата на Eurogroup през февруари. Следователно на този етап няма да бъде финализирано нищо. Ще бъдат проведени разговори, но за тяхното приключване ще е необходим официалният отчет на данните за приходите през 2013.

Освен това министър Стурнарас се опитва да убеди ттройката да позволи намаляването на осигурителните вноски с 3,9% от 1-и юни. Нещо, което представителите на кредиторите не искат, тъй като смятат, че това ще струва твърде много – от порядъка на 800 милиона евро.

Гръцкият финансов министър обаче смята, че като се имат предвид благоприятните последици на една такава мярка върху икономиката, тя ще струва много по-малко. Според Янис Стурнарас, едно такова намаление ще подобри позициите на бизнеса, ще улесни растежа и следователно ще донесе повече данъчни приходи.

Във всеки случай преговорите с тройката ще бъдат удължени и до средата на февруари няма да се вземат решения.

Освен това към момента гръцкият финансов министър иска да създаде възможно най-добрите условия за следващия етап от кариерата си.

Всичко показва, че в края на април той ще бъде избран за поста управител на централната Банка на Гърция, а през месец май ще напусне министерството на финансите. Затова в последния етап от своя мандат като финансов министър, той ще се опита да създаде възможно най-добрите условия както за самия себе си, така и за своя наследник.

Изглежда, че премиерът Андонис Самарас вече е одобрил човека, който ще наследи Стурнарас начело на финансовото министерство. Според източници, това ще бъде съветникът на премиера Ставрос Папаставру, който от известно време придружава Янис Стурнарас по време на срещите на Eurogroup и участва активно в преговорите с тройката.

Известно е също така, че Стурнарас има отлични впечатления от сътрудничеството си с него, по отношение както на европейските партньори, така и на тройката.

С други думи Ставрос Папаставру вече от доста време тренира за поста финансов министър, и се ползва с доверието, както на премиера Андонис Самарас, така и на настоящия финансов министър Янис Стурнарас.

Въпросът е, дали ще бъде приет и от вицепремиера Евангелос Венизелос, и дали присъствието на името му в списъка „Лагард“ ще затрудни назначаването му на поста министър на финансите.

 

 

Категории: Андонис Самарас Ставрос Папаставру финансов министър Янис Стурнарас тройка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus