Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Готови приватизационни сделки за 2,5 милиарда евро

24 Юни 2012 / 14:06:16  GRReporter
2855 прочитания

Константинос Митропулос, изпълнителен директор на Агенцията за приватизация, подчертава в свое интервю за в. „Имерисия”, че приватизацията представлява лост за развитие, а не тотална разпродажба на държавното имущество. Директорът на Агенцията за приватизация все пак признава, че е много трудно да бъде постигната целта за приходи в размер на 3 милиарда евро през 2012, заложена в меморандума.

Ако в понеделник премиерът или финансовият министър Ви извикат и Ви попитат: «Какви приватизационни сделки е реализирала Агенцията? Какво сте свършили до сега? Какви ще бъдат следващите Ви действия?» Какво ще отговорите? 

Агенцията за приватизация на държавно имущество днес управлява 28 значителни по размер и обхват приватизационни сделки. Агенцията работи от 10 месеца, като през този период е извършила значителна по своя обем правна и техническа дейност по подготовката на публични активи за тяхната приватизация. Освен това до края на 2011 бяха реализирани 4 приватизационни сделки с общ приход 1,8 милиарда евро, от които 1,56 милиарда евро в брой. За голям период от време Гърция нямаше правителство, а несигурността около перспективите на икономиката ни достигна рекордни нива (да ви напомня за PSI, втория договор за заем, повторните избори и т. н.).

Въпреки това Агенцията за приватизация подготви и представи на пазарите още 6 приватизационни сделки, които биха могли да покрият почти 50% от годишните ни цели, т. е. да донесат близо 1,3 милиарда евро.

Освен това сме положили сериозни усилия да рекламираме приватизационните сделки пред международните инвеститорски среди, в резултат на което вече имаме 17 заинтересовани за приватизацията на газовата компания DEPA, 9 за гръцкото летище, 3 за държавната лотария и 3 за ΙΒC...

Обяснете ми как ще постигнете целта от 3 милиарда евро, заложена за 2012? 

Днес е много трудно да постигнем тази цел. На международните пазари, в Европа, както и в Гърция цари несигурност. В продължение на целия дълъг предизборен период ние подготвихме документите за 9 приватизационни сделки, които биха могли да донесат на гръцката държава 2,5 милиарда евро, както и нови допълнителни инвестиции в реалната икономика. Веднага щом се възстанови климатът на стабилност    в Гърция ще придвижим други 13 приватизационни сделки.

Сега обаче, когато СИРИЗА е основната опозиционна партия, всяка инициатива на Агенцията ще се възприема като «тотална разпродажба на националното богатство» и ще предизвиква яростна съпротива…

Страхувам се, че съществува един постоянно подхранван мит. Програмата за оползотворяване на държавното имущество не е тотална разпродажба.  Моля, отбележете, че от първоначалната цел за 50 милиарда евро, която за периода до декември 2015 бе намалена до 19 милиарда евро, 90% се отнасят до предоставяне на земя и инфраструктура на концесия. Не се продава земята, не се продава инфраструктурата. Инвеститорите се приканват да вложат капиталите си, да си сътрудничат с гръцката държава и заедно да реализират най-голямата икономическа реформа в страната. Истинската стойност на приватизационната програма не е приходната, а реформаторската. Тя се създава от инвестициите, които инвеститорите ще трябва задължително да направят за развитието на земята или инфраструктурата, които са поели.

Вие говорите за 150 000 нови работни места, а лявата опозиция в страната говори за тотална разпродажба на държавното имущество и масови съкращения. Къде е истината?

Вижте, там, където има инвестиции, има работа. Аз не съм съгласен с мнението, че гърците не са схванали нуждата и главно ползата от приватизационната програма. Наскоро проведена анкета на MRB показа, че 81% от населението смята, че приватизационната програма ще подпомогне развитието на страната, а 74% вярват, че частниците ще управляват по-добре държавното имущество. Осем от всеки десет гърци са сигурни, че приватизацията ще докара инвестиции и ще създаде нови работни места.

Затова моят извод е, че реакциите, които посочвате, се отнасят до среди и ситуации, където от доста време съществуват клиентелистки отношения, които не желаят промяна на статуквото.

Следователно кое ще е първото искане, което ще представите на премиера Андонис Самарас, във връзка с приватизационната програма, за която той лично се е ангажирал още от първия ден на своето избиране?

За щастие или за съжаление, Агенцията за приватизация в момента е единственият орган за привличане на преки чуждестранни инвестиции в страната. Прилагането на програмата за оползотворяване на държавното имущество ще донесе допълнителни инвестиции в размер на над 25 милиарда евро до 2020, които от своя страна ще увеличат БВП с три процентни пункта годишно и ще създадат 150 000 нови работни места.  

Важно е да се отправи ясно послание в чужбина, но и в страната, че в Гърция днес съществува непрекъсната политическа подкрепа и постоянно улесняване от страна на правителството на приватизационната програма. Като пример ще посоча, че за да се осъществят 6-те приватизационни сделки, които вече са стартирали, но и останалите 22, които подготвяме, в много кратък срок трябва да бъдат извършени 72 конкретни правни и технически дейности от страна на гръцката държава, законодателни и административни инициативи, които са необходими за реализиране на програмата.

Категории: Агенцията за приватизация Константинос Митропулос интеврю приватизационни сделки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus