Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Горивото свършва, износителите се бунтуват, а митничарите продължават стачката

19 Февруари 2010 / 13:02:30  GRReporter
1060 прочитания

По-голямата част от бензиностанциите в големите градове са останали без бензин, а през уикенда се очаква ситуацията да се влоши още повече. Невероятни проблеми причинява стачката на митничарите и на пристанището Пиреа, както и на фирмите износителите, които са заплашени от огромни глоби заради неизпълнени задължения.

За да улеснят потребителите от фирмите предлагат да се позволи отварянето на складовете и износа на горивата, за които е платен данък. Но според законите на страната, за да се изнесат тези горива от складовете е необходимо присъствието на митничарите. Така че в момента се обсъжда варианта доклоко е възможно с решение на министъра на финансите Георгиос Папаконстантину горивата да бъдат изнесени без наложителното присъствие на митничарите.

Стачката предизвика и задръстване на пристанището Пиреа – корабите е проблематично да влизат и излизат от пристанището, както и товарно-разтоварителни дейности и придвижването на стоки към и от самото пристанище са силно затруднени. „2000 контейнера дневно не достигат до своите дестинации” казва председателят на Националната конфедерация на гръцките търговци Василис Коркидис.

Вчера на обед дори 2 500 пътници на голям кораб, който прави круазиера из Средиземноморието, бяха задържани в продължение на часове на палубата без да им се разреши да напуснат кораба. До късно вечерта пристанищните власти се опитваха да намерят някакво решение и да се споразумеят с митничарите, но те останаха непреклонни.

От стачните им действия силно повлияни са както търговците на пристанище Пиреа, така и множество фирми занимаващи се с износ, както и целия пазар в Гърция заради липсата на гориво. Митниците функционират единствено със служители на извънредни начала, които се занимават единствено с дейности свързани с внос и износ на продукти, които са от първа необходимост и от национално значение.

„Държавата да поеме отговорността, а митничарите и останалите социални групи да осъзнаят трагичното положение, в което се намираме” отбелязва в заявление управата на Асоциацията на износителите от Северна Гърция, които искат да се прекрати стачката и сда се отмени решението на правителството за ДДС-то. На митниците изостават продукти, които са суровини и необходими за функционирането на хиляди фирми и собствениците на фирмите за износ са застрашени от налагането на тежки глоби след жалби от чуждестранните си партньори.

След шестчасово събрание, което се проведе вчера, митничарите решиха да продължат с 48-часови стачни действия до следващата сряда като по този начин искат правителството да отмени решението за орязване на 10% от надбавките, които получават и специалното им обданъчаване.

Освен митничарите, днес 24-часова стачка обявиха и шофьорите на таксита от цялата страна заради промяната в плащането на данъците. В стачката се очаква да се включат и собствениците на 33 000 камиони за превоз и 1 300 цистерни за течни горива, които днес са обявили общо събрание.

 

 

Категории: Актуално стачки митничари таксита
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus