Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Горещите фронтове на втория кръг на местните избори в Гърция

13 Ноември 2010 / 14:11:30  GRReporter
1889 прочитания

Като битки за здрави нерви се очертават изборните надпревари в трите големи общини Атина, Пирея и Солун, както и в областите Атика, Източна Македония и Тракия, Северен Егей, Централна Гърция и Пелопонес.
    Управляващата партия хвърля всичките си усилия в подкрепа на Янис Сгурос, кандидат за управител на най-голямата област в страната като главната й цел е да се повиши избирателската активност и да се увеличи разликата с кандидата на Нова Демокрация. От опозицията пък се надяват, че кандидатът й Василис Кикиляс може постигне обрат, ако гласоподавателите, които се противопоставят на икономическата политика на правителството и меморандума гласуват за него.
    В област Пелопонес независимият кандидат Петрос Татулис, който се подкрепя от ПАСОК през изминалата седмица се опита да уголеми разликата си от кандидата на Нова Демокрация и негов бивш съпартийник Димитрис Дракос. От ПАСОК бе издадена директива към местните депутати да се мобилизират и подкрепят по-активно кандидатурата на Татулис, докато от опозицията смятат, че ако разликата между двамата намалее в подобласт Аркадия минималната разлика от първия кръг ще се обърне в полза на нейния кандидат.
    Изходът на надпреварата за област Източна Македония  и Тракия е загадка и за двата партийни щаба не само заради нищожната разлика от 1% между двамата кандидати, но и защото не е ясен вотът на мюсюлманското малцинсто, който ще бъде решаващ в двубоя.
    В област Централна Гърция кандидатът на ПАСОК Клеархос Пергантас успя да извоюва разлика от 17% на първия изборен кръг. Очакванията на Нова Демокрация не са големи, но все пак се смята, че ако избирателите на ЛАОС гласуват на втория кръг за Атанасиос Химарас битката ще се превърне в дерби мач.
    Ключът за победата в област Северен Егей се крие в решението, което ще вземат избирателите на левите партии, чийто вот достигна 23% миналата неделя. От ПАСОК очакват партийният кандидат да бъде подкрепен от гласоподавателите на Комунистическата партия на остров Лесбос, докато от Нова Демокрация смятат, че битката няма да се реши от тях, а от позицията на левите избиратели от островите Хиос и Икария.
    Битката за кметството на Атина се превърна в трилър заради ответния удар на кандидата на управляващите Георгиос Каминис и спада в процентите на досегашния кмет Никитас Какламанис. През цялата изминала седмица кандидатът на ПАСОК наблегна на комуникационната си стратегия с появи по телевизията, участие в различни прояви и срещи с опонентите си от първия кръг, които не успяха да си извоюват място във втория. От своя страна Никитас Какламанис явно разчита на консервативните рефлекси на атинското общество,  тъй като нападките му срещу противника се концентрираха върху възгледите му относно нелегалните имигранти.
    Миналата неделя в Солун кандидатът на Нова Демокрация Костас Гюлекас извоюва малката разлика от 4% срещу независимия кандидат Янис Бутарис, който има подкрепата на ПАСОК. На втория кръг Гюлекас ще разчита на подкрепа от страна на избирателите с консервативни идеи, докато около Бутарис се събират традиционните леви гласоподаватели, които го поддържат в спора му със солунския митрополит Антим.
    За кметство Пирея от Нова Демокрация очакват да видят резултатите от подкрепата на партийния кандидат Василис Михалолякос от страна на Петрос Мандувалос, бивш член на партията и незвисим кандидат на първия кръг. От ПАСОК смятат, че техният кандидат Янис Михас има големи шансове да спечели стига да успее да убеди избирателите на левите партии да го подкрепят.
    Безспокойна е политическата атмосфера в ПАСОК в навечерието на втория кръг на местните избори. От правителството смятат, че ако партията изгуби изборните надпревари в неделя ще е много трудно налагането на новите тежки икономически мерки, които така или иначе се предвиждат в държавния бюджет за 2011 година. В същото време е повече от очевидна опасността от започването на нов цикъл на интровертност в управляващата партия, който може да доведе до забавяне в работата на правителството, но и до подкопаването на доверието към Гърция от страна на тройката и преди всичко от страна на международните пазари.
    
  

Категории: местни избори ПАСОК Нова демокрация втори кръгПолитика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus