Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Горещата вълна на летни стачки залива Атина за пореден път

16 Юни 2010 / 15:06:59  Виктория Миндова
2867 прочитания

Наред с горещата вълна от Сахара тази седмица се надига и поредната вълна от стачки в Гърция. Първо обявиха почасова стачка за сряда тази седмица работниците от столичното метро в знак на протест срещу прекратяването на договорите на 285 служители и технически лица. В четвъртък стачните действия ще се засилят и метрото в Атина ще бъде спряно от движение за 24 часа. В знак на солидарност в четвъртък също така ще се осъществи и 5-часова работна стачка на всички останали превозни средства в столицата, което ще блокира движението по атинските улици между 11 часа сутринта и 16 часа следобед.  

Служителите в гръцкото метро обявиха решението си да продължат стачните си действия и в петък, ако след 24-часовата работна стачка държавното управление не е променило решението си за прекратяване на договорите на техните колеги.

Още по далеч са готови да стигнат синдикатите на гръцките журналисти, които започват серия от почасови стачки. Държавните телевизионни и радио служители се дигат на единен протест срещу освобождаването на хиляда и сто техни колеги в края на юни тази година. В сряда 16 юни предаванията по националните медии бяха спрени в часовете между 8 и 12 на обед. Спиране на работата за четири часа сутринта и за още два следобед  в часовете между 19-21 часа ще се осъществи и в понеделник и вторник 21-22 юни тази година. В края на месеца Съюзът на атинските журналисти подготвя 48-часова стачка, която ще започне от шест сутринта на 28 юни и ще приключи в шест сутринта на 30 юни тази година. „Стачката е единственият начин да покажем солидарност към колегите, на които им е отказано да се подновят договорите за работа от следващия месец,” каза специално за GRReporter журналист от националното радио ЕРТ в Гърция.

Стачкуващите телевизионни работници дори заплашват да саботират излъчването на световното футболно първенство в Южна Африка, като националната телевизия ΝΕΤ1 ще предава само картина без звук и коментар на футболните мачове от Мундиала.

В същото време двата най-големи синдиката в страната, този на държавните работници (АДЕДИ) и на частните служители (ГСЕЕ) организираха общ митинг на площад Клатмонос  в столицата в седем вечерта, с който искат да обединят работещите в държавния и частния сектор в протеста срещу въвеждането на новия закон за социалното осигуряване.

Митингът не събра очаквания обем от хора, както бе при протестите през пролетта.  Високите температури и неумолимата средиземноморска жега не спря обаче лидерите на синдикалните организации да се изреждат един след друг на трибуната на площада, призовавайки народа към класова борба и отпор срещу правителствената политика на съкращения и икономически реформи. Зад ораторите можеше да се види огромен банер с призив: „Всички на митинг  на 16 юни за защита на работната заплата и трудовите правоотношения.”

Участие взеха и този път обичайните заподозрени от радикалната левица Сириза, Гръцката комунистическа партия и студентските им организации. Както обичайно на края на шествието бяха и представителите на анархистичните фракции, а на петдесет метра зад тях крачеха бавно и специалните полицейски части за борба с безредиците. Безредици обаче този път нямаше. Горещият въздух и задушната градска атмосфера не благоприятстваха за назряването на познатото бойно настроение, което обичайно съпровожда подобни протести в Гърция.

Протестиращите бавно стигнаха до площад Синтагма, където скандираха някак вяло обичайните си лозунги. Пред входа на хотел Мегали Вретания се бяха събрали чуждестранни туристи, които наблюдаваха с интерес протестното шествие и снимаха са малките си камери уморените и потни протестанти да викат колкото глас им държи „Хайде, народе, напред към революцията!”, „Долу капиталистите!”, „Работниците няма да плащат кризата на империалистите”, „Вън Международния валутен фонд”. Час по-късно протестното шествие се разпръсна и движението по булевардите Стадиу, Панепистимиу и Василис Софияс бе възстановено.

Категории: СтачкиАктуалноОбщество
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus