Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Голямата политика на местна почва

02 Май 2012 / 11:05:54  Анастасия Балездрова
913 прочитания

Несъмнено в изборите, които ще предрешат бъдещето на Гърция в най-критичния за последните 35 години момент участието на колкото се може по-голям брой гласоподаватели е особено важно за партиите. В продължение на години големите градове и най-вече Атина се развиваха и предоставяха възможности за работа за сметка на провинцията. В резултат много хора напуснаха родните си места, за да се установят в столицата.

Въпреки това те се интересуват от това, което се случва там и продължават да гласуват в родните си избирателни райони. От своя страна кандидатите за депутати, много от които също живеят в столицата организират срещи с тези гласоподаватели – „емигранти” с цел да ги убедят да гласуват за тях.

В ранната привечер в понеделник жители на гръцката столица, чиито родни места се намират в област Аркадия на полуостров Пелопонес започнаха да изпълват залата на техния културен център в пресечка на улица Патисион. Те се събираха там, за да чуят предизборната реч, предназначена само за тях на кандидата за депутат от Нова демокрация Панайотис Карвелас.

Утвърден в професията си зъболекар и член на различни професионални асоциации, той е един от сравнително младите хора, които се кандидатират за пръв път и се готвят да влеят нова кръв в гръцката политика. За да го подкрепя,т на срещата присъстваха членове на Асоциацията на зъболекарите.

„Политиката се нуждае от млади хора. Панайотис обиколи цяла Аркадия, за да се запознае с всеки проблем отблизо и съм сигурен, че ще се занимае с толкова изоставената ни област”, заяви журналист от местна медия. След това той се обърна към кандидата и му припомни, че негов съдник ще са хората от Аркадия.

В началото на речта си Панайотис Карвелас каза, че гръцките гласоподаватели са изправени пред три избора. „Единият е да гласуват за малките партии, които са против меморандума. Този избор ще доведе гръцката икономика до сигурна смърт. Вторият избор е да предпочетат водената през последните три години от ПАСОК политика. Това ще означава запазване на огромния държавен сектор в ущърб на частния. Т.е. гръцката икономика ще бъде обречена на бавна смърт. Третият избор е този, който предлага Нова демокрация и това е развитието. Без него страната няма никаква възможност да излезе от тежката криза”.

Според него евентуално коалиционно правителство между партията му и ПАСОК не е възможно, „защото ако можеха, щяха да го направят досега”. Заяви, че е решил да участва в изборите точно в този труден за Гърция момент, за да помогне да бъде избегната нова вълна на емиграция на млади хора към чужбина. „Гърция, Аркадия и моето семейство са изживели три големи вълни на емиграция. Днес сме изправени пред опасността да загубим най-динамичната част на гръцкото общество”, подчерта Панайотис Карвелас.

След това той представи своите предложения за развитието на различните райони в областта Аркадия, в която тече интензивен процес на обезлюдяване. „Днес Кинурия е напълно отделена от басейна на южната част на Егейско море. Развитието там може да дойде чрез създаването на нова туристическа индустрия и пътища, които да я свързват с крайбрежните райони. В град Мегалополи, който така или иначе е регионален център се наблюдават признаци на подобрение, но то не е достатъчно. Една високотехнологична индустрия би могла да създаде голям брой работни места, а нейното създаване е съвсем реално, тъй като там има много квалифициран персонал”.

За района на Гортиния той предложи модел на развитие, който да не вреди на историята, околната среда и хората там. В Мантиния пък, която е известна с местните сортове грозде и ароматните вина предложи интензивно развитие на замеделието.

В края Панайотис Карвелас отбеляза, че участието на всички гласоподаватели в изборите е повече от належащо. „Зная, че за много от нас е трудно да отидем до родните си места и разходите за транспорт са много високи. Но неучастието в изборите не носи нищо добро. За да дойде новото в политиката и живота ни, е необходимо да се мобилизираме всички”.

След ръкоплясканията последваха одобрителни коментари. Присъстващите обърнаха особено внимание на предложенията за развитието на местно ниво и, че ако те се осъществят много млади хора ще се завърнат по родните си места. 

Категории: Политика Нова демокрация Панайотис Карвелас кандидат за депутат област Аркадия регионално развитие
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus