Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Голям спад в броя на туристическите резервации

20 Февруари 2012 / 20:02:03  GRReporter
1382 прочитания

Двуцифрен е до момента процентът на спада на резервациите за тазгодишния туристически сезон в Гърция. Намалението е най-голямо от страна на традиционни пазари, като Германия, Холандия и скандинавските страни. По-малки са загубите на британски туристи, твърдят представители на гръцкия туристически пазар. В същото време се отчита повишение на резервациите от сравнително нови пазари, като Русия и Израел.

Въпреки това представителите на туристическия бранш твърдят, че все още е рано да се направят сигурни преценки, понеже до днес са били регистрирани между 15-20 на сто от годишните резервации.

За Атина, която преживя последните размирици и разрушения едва преди седмица представителите на туристическия бизнес предвиждат, че 2012 ще бъде най-лошият сезон през последните години. Едно от най-сериозните последствия от погромите за хотелите в центъра на Атина е намаляването на резервациите и намеренията на организаторите на конгреси и фирмени събрания да ги отменят. Тази тенденция засяга пълнотата на хотелите до началото на летния сезон.

Председателят на Общогръцката федерация на хотелиерите Янис Рецос заяви, че в момента тече най-критичният период за крайното програмиране и предварителните резервации. Сега е моментът, в който чуждите туроператори ще решат кои от тях ще потвърдят на база на търсенето за броя на самолетните полети към всяка дестинация. Според него удължаването на преговорите за доброволното орязване на гръцкия външен дълг PSI и договора за новия заем за пореден път поставят Гърция в центъра на вниманието по негативен начин. Този факт, в съчетание с рецесията в много европейски страни влияят отрицателно на предварителните резервации.

Според Янис Рецос най-голямо е закъснението от страна на немските туроператори. Той смята, че то се дължи най-вече на отрицателното мнение за Гърция, което властва в германското обществено мнение. Спад има и в търсенето от Холандия и страните от Скандинавския полуостров. „Британският пазар се опитва да балансира. След първоначалния двуцифрен спад има подобрение, а нещата с Русия са положителни”. Янис Рецос предвижда, че до началото на март ще е възможно да се направи по-точна преценка за развитието на туристическия сезон през тази година.

Мнението му е, че дори и условията на договора за новия заем бъдат спазени съвсем точно, изходът от кризата няма да бъде възможен без наличието на развитие. „Тук е ролята на туризма, който с резултатите от 2011 доказа, че може да бъде основният лост за развитието на страната, дори с рецесия от – 6,2 на сто. Това обаче няма да може да се осъществи без подкрепата и защитата на държавата и обществото. Погромът в Атина преди седмица, който бе само поредният след събитията през декември 2008, освен че предизвика огромни щети, чрез кадрите изпрати в чужбина посланието, че столицата в частност, както и цяла Гърция не предлагат безопасност и са социално нестабилни”.

Според Янис Рецос тези действия трябва да се разграничат от мирните протести на обикновените граждани и да бъдат преследвани като криминални деяния, каквито всъщност са. Председателят на хотелиерите призова държавните органи и министерството за защита на гражданите да престанат да играят ролята на на наблюдатели, като поставят дилеми пред гражданите и да предприемат всички необходими мерки, за да предпазят собствеността на гражданите, репутацията на страната и жертвите, които направиха гърците през последните две години.

Категории: Икономика компании туризъм резервации спад хотели Янис Рецос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus