Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Големите гръцки компании държат милиони в кипърски банки

28 Март 2013 / 19:03:33  GRReporter
1220 прочитания

Комисията по ценните книжа и фондовите борси в Атина изиска от гръцките фирми да дадат публичен отчет за инвестициите и депозитите си в Кипър, за да се установи въздействието на банковата криза върху гръцката икономика. Според последната информация националната телекомуникационна компания в Гърция ОТЕ има сметки с около три милиона евро в трите проблемни банки Laiki bank, Bank of Cyprus и Hellenic Bank.

Строителният холдинг ELLAKTOR обяви официално, че има 575 хиляди евро в незастрахована сметка в Cyprus Popular Bank (CPB) в Кипър и 1,9 милин евро в Bank of Cyprus, която се намира също в островната страна. Общите вложения на компанията в кипърските клонове на CPB са 600 хиляди евро. Общо в Bank of Cyprus строителния холдинг държи 1,94 милиона евро. Обемът на оборота, който корпорацията създава в Кипър достига само 1,06%.

ALUMIL, която е една от най-големите компании за производство на алуминиеви системи обяви, че държи в CPB малко повече от 867 хиляди евро. По-малко от два процента от общият оборот на компанията са създадени в Кипър. Засега от ALUMIL не могат да преценят колко ще са загубите за холдинга, защото трябва да се вземе предвид не само окастрянето на незастрахованите депозити, но и промяната в бизнес климата. Според първоначалните очаквания, компанията ще намали обема на дейността си наполовина след разгара на банковата криза в сравнение с 2012.

Националният тотализатор ОПАП обяви, че заедно с дъщерните си ОПАП-Кипър и ОПАП-Спортс има банкови сметки на стойност 1,76 милиона евро в CPB. Депозитите в Bank of Cyprus са на стойност от 1,3 милиона евро. Компанията успокоява инвеститорите, като заявява, че няма закупени ценни книжа или други финансови инструменти на двете проблемни банки. Кипърските клонове допринасят към общия обем на компанията само 5% от общия обем на оборота. От ОПАП също подчертават, че все още не могат да изчислят точната стойност на щетите от финансовата драма в Кипър, но поясняват, че компанията не може да бъде засегната в значителна степен, поради малкия принос на кипърските дружества.

Търговската верига Jumbo има общо 62 магазина в средиземноморския район и на Банканите. Три от търговските представителства на корпорацията са в Кипър. Продажбите от тези магазини достигат 32 милиона евро, което представлява 11% от оборота на компанията. В Bank of Cyprus дружеството държи 58 милиона евро, като не е инвестирало в акции или в облигации на банката. Според офоцоалното съобщение на компанията, дъщерното представителство на Jumbo в Кипър продължава да работи нормално. Очакванията са, че оборотът на кипърските клонове на търговската верига ще спадне с 20%-25% до края на първото шестмесечие на тази година.

Koumbas притежава 415800 акции компанията CYPRUS POPULAR BANK PUBLIC CO LTD, които са вписани в Атинската борса. Компанията съобщава, че не поддържа депозити в кипърските Bank of Cyprus, CPB и Hellenic Bank. Дейността в Кипър е допринесла с 10% от оформянето на общия оборот за фискалната 2012. От Koumbas  оценяват, че с влошаване на ситуацията в Кипър очакват да има спад от 5% в общия оборот на корпорацията. Холдингът е издал един общ облигационен кредит в размер на 27 милиона евро, както и друг общ облигационния заем от 78 милиона евро (с отстъпка 90% от номиналната стойност на всяка облигация) на CYPRUS POPULAR BANK PUBLIC CO LTD. Също така има заем от 1,7 милиона евро в същата банка.

Незастрахованите влогове (над 100 хиляди евро) на Coca-Cola Hellenic в банките Laiki и Bank of Cyprus достигат 1,7 милиона евро. Корпорацията обяви, че няма експозиция на ценни книжа на кипърските финансови институции и пояснява, че оборотът в Кипър представлява само 1,3% от общия обем на дейност на компанията. От Coca-Cola Hellenic казва, че в момента не се очаква холдинга да бъде сериозно засегнат, но отказват да се ангажират със средносрочни оценки за развитието на икономическата стуация.

Главният секретар на Съюза на кипърските компании в Гърция Георгиос Михайлидис настоя пред телевизия Мега, че дружествата, които имат над 100 хиляди евро в кипърските банки не могат да функционират, защото оборотният капитал е блокиран. “Практически това означава фалит на предприятията”, настоява бизнесменът. Андреас Поликапру, който е председател на Гръцко-кипърската търговска камара също е на мнение, че предприятията от острова, които имат дейност извън страната ще бъдат принудени да намалят оборота си, да уволнят хора или дори да прекратят дейност.

Категории: ИкономикаКомпании Кипър криза Гърция банки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus